• DOLAR 32.864
  • EURO 35.146
  • ALTIN 2430.858
  • ...
Ürdün'de insan hakları ihlallerinde artış dikkat çekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ürdün'deki Ulusal İnsan Hakları Derneği, işgal rejiminin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısına halkın gösterdiği tepkiyle bağlantılı olarak "Ürdün kamuoyunun, vatandaşların kamusal hak ve özgürlüklerine yönelik ihlallerin görülmemiş bir hızla arttığına tanık olduğunu" belirtti.

Açıklamada, "Artan ihlaller arasında, masumiyet ve sorumsuzlukla ilgili yargı kararlarına rağmen, yasalara aykırı olarak açıkça ve tekrar tekrar keyfi tutuklamalar ve gözaltılar yer almaktadır." denildi.

Bu bağlamda, "ifade özgürlüğüne, bilginin dolaşımına, basın ve medya hakkına el konulması ve Yermük TV'nin, aynı eylemle ilgili üç yargı kararına rağmen, keyfi olarak kapatılmasının" ihlallerden bazıları olarak değerlendirildi.

Yardım derneği kurma ve gönüllü çalışma hakkına getirilen kısıtlamaların yanı sıra, yasa ve anayasa hükümlerine aykırı keyfi kısıtlamaların da uygulandığına işaret eden Dernek, adli kolluk ve/veya idari amirler tarafından tutulan tüm tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Dernet, hükümet yetkililerini yasalara ve anayasaya aykırı olarak idari gözaltı ve tutuklamaları tekrarlamaktan vazgeçmeye ve yasaları ihlal eden ve vatandaşların özgürlüğünü hapsedenlerden hesap sormaya çağırdı.

Ramazan ayında binlerce Ürdünlünün özellikle başkent Amman'daki işgal büyükelçiliği civarında sokaklara dökülmesinden bu yana, güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalarda artış yaşanmıştı.

Bir grup aktivist de siyonist işgale gıda maddesi sağlamak üzere Ürdün'den geçen "kara koridoruna" karşı çıkan paylaşımları nedeniyle "siber suçlar" yasası kapsamındaki suçlamalarla yargıya sevk edilmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir