• DOLAR 32.443
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2452.516
  • ...
Şanlıurfa Kalesi  eteği pislik içinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen GAP Eylem Planı kapsamında Şanlıurfa Valiliği Koordinatörlüğünde, Şanlıurfa Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Mimarlar Odası ile birlikte "Kale Eteğinin Turizme Kazandırılması Projesi" kapsamında 2 milyon TL ödenek ayrılarak düzenlenen yeşil alan temizlenmediği için adeta çöplüğe dönmüş durumda

2 Milyon TL ödenek ayrıldı

İlk defa 1938 yılında kısmen bakım ve onarıma tabi tutulmuş Urfa Kalesi Eteğinde ahşap emprenye telefon direkleriyle teraslama çalışmaları yapılarak şehrin muhtelif yönlerini gören seyir alanları oluşturuldu. Alanda kamelyalar, oturma bankları piknik masaları, su öğeleri, yürüyüş bantları, otomatik sulama, aydınlatma ve çimlendirme çalışmaları yapıldı. Urfa Kalesi Eteğinde yapılan peyzaj düzenlemesinde Şanlıurfa`ya özgü bitki çeşitleri kullanıldı. 2 milyon TL ödenekle ihale edilen projenin tamamlanmasıyla Urfa Kalesi eteğinde istenmeyen görüntü ortadan kaldırılmış oldu.
Daha sonra düzenlenen bu yerlerin korunması amacıyla Balıklıgöl Kent Platosu ve Şanlıurfa Kalesi ve çevresi için alınacak önlem ve tedbirler ile ilgili 27 Aralık 2012 tarihinde içerisinde Şanlıurfa Valiliği,İl Emniyet Müdürlüğü,Belediye Başakanlığı,İl Özel İdare,Dedaş İşletme Müdürlüğü gibi kurumların da bulunduğu Balıklıgöl Kent Platosunu İyileştirme Toplantısı yapıldı.

Toplantıda alınan kararlar uygulanmıyor

İl Valisi Celalettin Güvenç`in imzasıyla toplantıda alınan kararlardan Belediye Başkanlığıyla ilgili "Kale eteğinde bulunan taş ve çöplerin temizliğinin bitiminden sonra bölgenin temizliğinden sorumlu kurum görevlilerince rutin temizliğinin herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden yapılması ve denetlenmesi", İl Emniyet Müdürlüğü ile ilgili " Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü güvenlik ile ilgili tüm hususlarda Balıklı Kent Platosu içerisinde ve çevresinde tüm personelin eğitim ve koordinasyonun sağlanması" kararları ile beraber daha birçok karar alınmasına rağmen Urfa Kalesi Eteğinde hiçbir temizlik işleminin yapılmadığı ve gereken güvenlik önlemlerinin alınmadığı görüldü. Kale eteğindeki 2 milyon TL`ye yakın para harcanan yeşil alan madde bağımlılarının, uyuşturucu satıcılarının meskeni haline gelmiş.Valinin imzasıyla alınan kararların uygulanmaması Şanlıurfa`daki kurumlar arasında bir koordinasyonsuzluk mu var? sorusunu akla getiriyor.

Gelinen süreç itibariyle Balıklıgöl Kent Platosunu İyileştirme Toplantısı`nda Vali Güvenç`in imzasıyla alınan birçok kararın gerekli kurumlarca yerine getirilmediği valiliğin de bu duruma seyirci kaldığı ortaya çıktı.Şanlıurfa kalesi eteğinde yapılan yeşil alanın hali içler acısı...

Halkın vergileriyle yapılan yerler sahipsiz bırakılıyor

Şanlıurfa`nın Turizm şehri olması gerektiğinin bunun için sürekli toplantıların yapıldığı, Yakubiye, Topdağı ve Tılfındır Mahallelerindeki mağaraların turizme açılacağı gibi daha birçok projenin beklemede olduğu biliniyor.Fakat halkın vergileriyle yüksek meblağlara malolan bu tür projelerin yapıldıktan sonra sahipsiz bırakılması halkın tepkisine neden oluyor.

Urfa Kalesi Eteğindeki yeşil alan adeta çöplük gibi...

Her gün binlerce insanın ziyaret ettiği Balıklıgöl`ün hemen üstünde çok büyük umutlarla bitirilen Urfa Kalesi Eteğindeki yeşil alan adeta bir çöplüğü andırıyor.Duvar kenarları, bankların altı, merdiven başları çöp yığınlarıyla dolu.Oturmak için yapılmış birçok bank kırılmış birçoğu da geceleri orayı mesken edinen madde bağımlıları tarafından yakılmış.
Halk belediyenin,emniyetin ve valiliğin görevini yapmasını istiyor

Duvarlara gömülen spot ışıkların hepsi kırılmış, yol kenarındaki birçok aydınlatma lambaları da yerinden sökülmüş ve onlardan sarkan uçları açık kablolar da tehlike saçıyor.Birçok elektrik panosunun kapakları ya kırılmış ya da açık bir şekilde bırakılmış.Herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığı bu yeşil alan madde bağımlıları,uyuşturucu satıcıları ve tinercilerin meskeni haline gelmiş.Adeta bir çöplük haline gelmiş bu yeri gören halk yeni yapılacak projelerden de şüpheli...Halk belediyenin,emniyetin ve valiliğin kendi görevini yapmasını istiyor.

Kıbrıs`tan gelen ziyaretçi çift:"Hayal kırıklığına uğradık"

Kuzey Kıbrıs`tan Urfa`ya ziyaret amaçlı geldiğini belirten Mustafa Alıcı ve eşi "Türkiye`nin birçok parkını gezdik çok güzel ama bu parkın durumu biraz farklı her yer çöp dolu.Eşimle beraber aşağıları çok beğendik ama yukarı çıkınca hayal kırıklığına uğradık.Her yer çöp dolu yetkililerin bir an önce buraya bir el atmalı" dedi.

Temizlenmeli ve güvenlik önlemleri alınmalı

Parkın üç yıl önce yapılıp terkedildiğini ifade eden Mustafa K. ise şöyle konuştu:"Dünya kadar masraf yapılan bu yere kimse bakmıyor her yer çöp dolu tahtalarını yakmışlar,kırmışlar.Buralar fakir fukaranın parasıyla yapılmış yazıktır.Biz buranın güvenli bir hale getirilmesini ve temizliğinin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.(Osman Gülebak-İLKHA)

 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir