• DOLAR 32.471
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.74
  • ...
Avustralya`da yangınların bilançosu ağır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Avustralya`nın Yeni Galler Eyaletinde (NSW) geçen hafta başlayan orman yangınları bölge sakinlerinin hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Orman yangını sırasında 1 kişi hayatını kaybetti. 193 ev tamamen kül olurken, 109 ev ise kullanılamaz hale geldi. Federal yönetim ve eyalet hükümetleri, yangın mağdurlarının yaralarını sarmaya çalışıyor.

Yeni Galler Eyaletindki Camden, Newcastle, Muswellbrook, Wyong, Blue Mountains, Wollongong, Lithgow Hunter bölgelerinde çıkan yangın, bölge sakinlerinin hayatını tehdit etmeye devam ederken, meydana getirdiği hasarın bilançosu ise büyük. Üç günden beri devam eden orman yangınlarında 1 kişi ölürken, 193 ev tamamen yok oldu, 109 ev ise yangından gördüğü zarar nedeniyle, kullanılamaz hale geldi. Springwood ve Winmalee`yi tamamen etkisi altına alan yangınlar, 90 bin hektar alanda etkili oluyor. Bölge sakinleri, ilk yardım ve acil kurtarma ekipleri tarafından tahliye edilmeye devam ediliyor. İtfaiye Servisi (RFS) yetkilileri, Blue Mountains`ın son 10 yılın en kötü orman yangını ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

DEVLET YARALARI SARMAYA ÇALIŞIYOR

Eyalet ve Federal Hükümetleri orman yangınlarından etkilenen vatandaşlar için yardım fonlarını açıkladı. Federal Başbakan Tony Abbott ve NSW Eyalet Başbakanı Barry O`Farrell bu sabah yaptıkları açıklamalarda, NSW Eyaletinin doğu, merkez ve kuzey sahil boyunu etkileyen yangınlardan dolayı zarar gören bölge halkının ihtiyaçlarının giderileceğini belirtti. Ayrıca kâr amacı gütmeyen kurumlar ve küçük işyerleri için de kredi verileceği duyuruldu. Belediyeler ve eyalet hükümetinin yetkili birimleri vatandaşların her türlü ihtiyacını gidermeye çalışıyor.

Eyalet Başkanı Barry O`Farrell yangından zarar gören vatandaşlara seslenerek, "Giyecek, yiyecek, konaklama ve diğer ihtiyacı olan sakinler, kriz merkezlerine başvuruda bulunsunlar. Bu konuda federal ve eyalet hükümeti gerekli tedbirleri almış ve gereken yardımı yapacaktır." dedi. Yeni orman yangınlarına karşı, Sydney merkez, Kuzey Sahili ve Kuzey Batı bölgelerinde daha önce alınan `ateş yakma` yasağı bazı noktalar itibarıyla devam ediyor. Bununla birlikte hafta sonu ve önümüzdeki günlerde devam etmesi beklenen yüksek sıcaklıklara ve rüzgara karşı ise vatandaşlara yönelik uyarılar sık sık devam ediyor.

Federal Hükümet, NSW orman yangınları mağdurları için yardım miktarını açıkladı. Hükümet Afet ve Kurtarma Kuruluşu (Disaster Recovery Payment) tarafından açıklamada, yetişkin başına bin, çocuk için ise 400 dolar mali yardımda bulunacağını belirtti. Söz konusu açıklamayı Başbakan Tony Abbott yangın bölgesini ziyareti sırasında yaptı. Abbott, Winmalee yangın bölgesine giderek, yangın kurtarma ekiplerini ziyaret ederek, teşekkür etti. Başbakan Abbott, orman yangını nedeniyle, zor günler geçiren kişilere üzüntü ve taziyelerini bir kez daha belirterek, özellikle büyük mücadele veren itfaiye ekibinin gayretli çalışmaların övdü. Abbott, "Ben Avustralya Parlamentosu adına NSW`deki yangınlar dolayısıyla mağdur olan insanlarımıza büyük üzüntülerimi bir kez daha belirtmek isterim. Bu zor günde yangınlarla mücadele veren itfaiye ekibine ve gönüllü kuruluşlara özellikle teşekkür ederim. Bu çalışmalar sonucu, bölge insanlarının daha güvenli yerlere tahliye edilmesi için çalışan binlerce gönüllü vatandaşımızla gurur duyuyorum." dedi.

SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI AYLAR SÜREBİLİR

Öte yandan havanın serinlemesi ve rüzgâr hızının düşmesine rağmen NSW`deki orman yangınlarının yeniden başlama riskinin devam ettiği açıklandı. ABC televizyonunun haberine göre yangın, yaklaşık 90 bin hektar alanı etkilemiş olabilir. Eyalet çapında halen kontrol altına alınamayan 20`den fazla orman yangınına karşı, 2 binden fazla itfaiye görevlisi mücadele veriyor. Meteoroloji kurumu, sıcaklıkların aşırı şekilde yüksek oluşu ve rüzgârın da saatte 90 kilometre hızla esmesinin yangınların kontrol altına alınmasını güçleştirdiğini belirtiyor.

Bu arada, yangınlar sırasında Central Coast`da evini kurtarmak için mücadele verirken yaralanan 63 yaşındaki sakin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Geçen yıl orman yangınları dönemi olan Ekim ve Mart ayları arasında 55`i genç yaşta olmak üzere 87 kişi hakkında, 117 orman yangını ile ilgili suçlardan yasal işlem yapıldı. Bilinçli olarak orman yangınlarına sebebiyet verenlerin ise 25 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği kaydediliyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir