• DOLAR 32.287
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2472.43
  • ...
Çad, seçimlerden sonra ABD ile güvenlik ortaklığını yenilemek istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

25 Nisan'da ABD Savunma Bakanlığı, Amerikan askeri birliğinin bir kısmının Çad'dan çekildiğini duyurdu ve bu tedbiri "geçici bir adım" olarak nitelendirdi.

Associated Press tarafından  ABD Silahlı Kuvvetleri Afrika Komutanlığı başkanı General Michael Langley'e atıfta bulunulan haberde Langley, Çadlı yetkililerin ABD'ye başkanlık seçimlerinden sonra güvenlik ortaklığını sürdürmek istediklerini söylediklerini aktardı. 

Gana’da konuşan Langley, "Bir ay içinde geri döneceğiz ve güvenlik sistemini daha da güçlendirmek ve terörle mücadele için ne istediklerini ve hangi biçimde istediklerini tartışacağız." dedi.

Langley, ABD birliklerinin "6 Mayıs'ta Çad'da yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra da devam edecek olan güvenlik işbirliğine yönelik devam eden incelemenin bir parçası olarak" geri çekildiğini belirtti. 

Ajansa göre analistler, mevcut Başkan Mahamat Idriss Deby Itno'nun seçimlerde zafer kazanacağını öngörüyor.

Çad Cumhuriyeti yetkilileri 18 Nisan'da ABD'ye, Amerikan askeri personelinin ülkedeki eylemlerine ilişkin kural ve koşulları belirleyen güvenlik anlaşmasını feshetme uyarısında bulunan bir mektup gönderdi. 

New York Times da 25 Nisan'da ABD'nin özel kuvvetlerinin 75'ini N'Djamena'dan çekeceğini bildirdi. 

Öte yandan Mart ayında Çad'ın komşusu Nijer yetkilileri de ABD ile askeri anlaşmanın feshedildiğini duyurdu. 

Kararlarını açıklayan Nijer'in askeri yetkilileri, anlaşmanın ülkeye empoze edildiğini ve halkın çıkarlarına uygun olmadığını belirtti.

2023'ün sonunda Nijer'de yaklaşık 1,1 bin ABD askeri personeli bulunuyordu ve bunların çoğu Agadez yakınlarındaki hava üssünde konuşlanmıştı. İki ülke şu anda askerlerinin çekilmesine ilişkin usulleri müzakere ediyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri