• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Bingöl'de Zaza Dili Şenliği yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, İstanbul Zaza-Der ve Almanya'da faaliyet gösteren Zaza Gemeinde in Deutschlan'in ortaklaşa organize ettiği "Zaza Dil Şöleni'' düzenlendi.

İlk defa organize edilen şölen öncesi açıklamalarda bulunan yetkililer, Zaza dil festivalinin gelecek yıllarda devam edeceğini bildirdi.

Dillerin ve kültürlerin ülkenin zenginliğini temsil ettiğini belirten Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Zülfü Selcan, "Böyle bir şenlik çoğunluğu Zaza olan Bingöl'de bir ilk olarak yapılmaktadır. Buda olumlu bir çalışmadır. Ülkemizde de dillerin serbest olması bu yerli dillerin artık kanunen de tanınması, Üniversitelere girmesi, Anadil eğitiminin başlaması tabi ki ülkemiz için, geleceği için güzel bir çalışmadır." dedi.

Bu şenlik etkinliği ile kendi dil ve kültürlerine sahip çıkmayı amaçladıklarını belirten Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, "Her şey devletten beklenmez devlet önümüzdeki engelleri ortadan kaldırır tabi buda halkın talebiyle olur. Örgütlü yapılar, sivil toplumların talepleriyle olur. Bizde bu taleplerden birinin yerine getirilmesi için örgütlendik. Kendi dil kültürümüze sahip çıkmak, bunu yaşatmak için dernek oluşumuna gittik. Ülkemizden ve devletimizden beklentimiz şudur; bir adım atıldı olumlu karşılıyoruz. Halkımız ve ülkemiz her şeye laiktir adımların devamını bekliyoruz Zazaca içinde anayasal güvence istiyoruz ve ülkemizdeki diğer tüm dillerin anayasal güvenceye alınmasını istiyoruz. Zazaca'nın da ülkemizdeki önemli büyük dillerinden olduğunu, köklü bir dil olduğunu söyleyerek, okullarda okutulmasını istiyoruz. Halkımız bize şunu söylüyor; biz unutulduk mu? Bize bir açılım yok mu? Neden Zazaca bir radyo ve televizyon yoktur? Bunun akabinde hükümetimizden bir Zazaca radyo ve televizyon kanalı istiyoruz."ifadelerini kullandı.

Anadil konusunda atılan adımları olumlu bulduğunu belirten Almanca ve Zazaca dil öğretmeni Mehmet Mükan, dilimizin okullara girmesi olumlu bir adımdır. Bugünde burada Zaza dil şöleni vardır bizlerde zaza dil öğretmenleri olarak davetliyiz. Şölen güzel ve sevindirici bir çalışmadır." Şeklinde konuştu.

Zazacaya sahip çıkılması gerektiğini belirten İstanbul Zaza-Der Başkanı Hıdır Eren, amacımız insanlara sorular sordurmak. Bir dil bir insandır deniliyor ya hakikatten bir dil bir insan mıdır? Yoksa bir dil bir dünya mıdır? Bu soruyu insanlar kendilerine sormalı çünkü herkes kendi dilinde düşünür, herkes doğayı ve dünyayı kendi diliyle algılar. Kendi diliyle ancak düşüncelerini ifade edebilir onun için her dilin bir algısı bir felsefesi vardır. Bizde kendi dilimize sahip çıkmalıyız. Eğer kendi dilimize sahip çıkmazsak, UNESCO'nun raporlarında belirttiği gibi yok olma tehlikesi altında olan bu dil, o dünya ile birlikte, algıyla birlikte yok olup gidecektir." dedi.

Zaza Diline değer verilmesini isteyen Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi İlyas Arslan, devletin kaldırdığı yasaklar neticesinde şimdi bize daha çok görev düşmektedir. Yapacağımız en önemli şey dilimize verdiğimiz kıymet üzerine düşünmektir. Eğer biz dilimize kıymet verirsek bazı yörelerde olduğu gibi kendimizden uzak hissetmek isek gelecek nesillere aktarabiliriz."İfadelerini kullandı. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir