Çiftçi için yeni fırsat kapısı kültür mantarı üretimi
Mantar üreticiliğinin her yıl daha da geliştiğini belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mantar üreticiliğinin binlerce çiftçi ailesinin geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de uzun bir geçmişe sahip olmayan kültür mantarcılığının, son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdiğini söyledi.
2004'te 15 bin ton olan mantar üretiminin, 2012 yılında yaklaşık 33 bin 750 ton olarak gerçekleştiğini ifade eden Bayraktar, Türkiye'de özellikle büyük kentlerde tüketimi hızla artan kültür mantarının, çiftçi için yeni fırsat kapısı olduğunu ve binlerce çiftçi ailesinin geçim kaynağı haline geldiğini kaydetti.
Türkiye'de kültür mantarı üretiminin Akdeniz, Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yaygın olarak yapıldığını belirten Bayraktar, "Ülkemizin kültür mantarı üretiminin 2012 verilerine göre yüzde 73'ünü Akdeniz Bölgesi üretmektedir. Kültür mantarı üretimimizin büyük bir kısmını oluşturan Akdeniz Bölgesi'nde kültür mantarı üretim miktarının yüzde 72'sini tek başına Antalya'nın Korkuteli ilçesi yapmaktadır. Antalya'nın Korkuteli ilçesi, 17 bin 739 ton kültür mantarı üretimiyle toplam ülke üretiminin yarısından fazlasını karşılıyor. Karadeniz, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde ise üretim miktarı çok azdır." dedi.
Tüketimin yetersizliği, mantar üretiminin gelişmesi açısından bir sorun
Üretim ve tüketim artışına rağmen, Türkiye'de kişi başına yıllık kültür mantarı tüketiminin 580 gramla, 2-2,5 kilogram olan Avrupa Birliği ülkelerinin oldukça gerisinde kaldığını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Ülkemizin mantar üretimine uygun bir yapısı olmasına rağmen, kişi başına mantar tüketiminin yetersizliği mantar üretiminin gelişmesi açısından bir sorundur.
Mantar yetiştirilecek olan alanın nemi, ısısı ve havalandırması kontrol edilebilecek şekilde olmalıdır. Ülkemizde mantar üretimi, yılın belli mevsimlerinde boş kalan soğuk hava depolarında, seralar ve modern mantar işletmelerinde, mağaralarda ve genellikle evlerin kullanılmayan bodrum katlarında yapılmaktadır. Atıl durumda bulunan mağaraları, devletin değerlendirmesi gerekir. Bu sayede üreticilerimize mantar üretimi için uygun alan oluşturulmuş olacaktır.
2008 yılında kilogramda 3,37 lira olan üreticinin eline geçen fiyat seviyesi, 2009 yılında 3,35 inmiş, 2010 yılında 3,91 liraya çıkmış, 2011 yılında 3,76, 2012 yılında ise 2,80 liraya düşmüştür." (İlyas Yavuz - İLKHA)