• DOLAR 32.501
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2439.752
  • ...
ASELSAN Soruşturmasında `Savcı Krizi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen`in şüpheli ölümüne ilişkin soruşturma dosyası savcı çıkmazına girdi. Detaylar ortaya çıktıkça dosya el değiştirdi. Son olarak soruşturma savcısı Murat Demir, Sincan Savcılığı`na atanınca dosya dördüncü kez el değiştirmiş oldu.

Bugün gazetesinin haberine göre Milli tank, Kanas silahı ve F-16 savaş uçaklarıyla ilgili projeler üzerinde çalışan ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen`in şüpheli ölümüyle ilgili soruşturma savcı çıkmazına girdi. Şüpheli ölümü soruşturan Cumhuriyet Savcısı Murat Demir`in Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından başka bir göreve tayin edilmesiyle birlikte soruşturmaya dördüncü savcı atandı. Sona gelinen dosyada savcı değişimiyle birlikte başa dönüldü.

İNTİHAR DENMİŞTİ

Başbilen, 7 Ağustos 2006`da Ankara`daki Pursaklar-Ayancı Yolu`nda aracının içinde bilekleri ve boğazı kesilmiş halde bulundu. Ankara Savcısı Hasan Aykaç, İstanbul Adli Tıp Kurumu`nun `olay intihardır` raporu doğrultusunda olayla ilgili 28 Kasım 2006`da takipsizlik kararı verdi.

Ailenin itirazı üzerine yeniden açılan dosyada birçok yeni gelişme yaşanmıştı. Şüpheli ölüme ilişkin yapılan incelemelerde Başbilen`in cinayete kurban gittiği rapor edildi. Ayrıca Başbilen`in mektubundaki, "Mektubun bir kopyası bilgisayarımda ve flaş diskimdedir" notu üzerine yeni savcı Veli Dalgalı ASELSAN`da arama yapmış, ancak Başbilen`in bilgisayarında mektup bulunamamıştı.

SONA YAKLAŞMIŞTI

Öte yandan ASELSAN soruşturmasını da yürüten savcı Veli Dalgalı`nın Deniz Feneri e.V soruşturmasını yürütmesi için elindeki dosya Başsavcılık tarafından alınarak memur suçları savcısı Murat Demir`e verildi.

Dosyayı en baştan inceleyen savcı Demir, olay yerinde ikinci kez incelemelerde bulundu. ASELSAN dosyası için özel bir ekip kuran savcı Demir, dosyada sona yaklaştığı anda HSYK tarafından görev yeri değiştirilerek Sincan Savcılığı`na atandı.

DOSYA DÖRDÜNCÜ SAVCIDA

Atanmasıyla birlikte elindeki dosyaları Başsavcı Vekilliği`ne devreden Demir, Başsavcı Vekili Şadan Sakınan`ın da memur suçlarından alınmasıyla dosya yeni memur suçları Başsavcı Vekili Zeki Yiğit`e devredildi.

Başsavcı Vekili Yiğit`in de memur suçları soruşturma bürosundan bir savcıyı dosyaya bakması için görevlendirdiği öğrenildi. Başbilen dosyası böylece dördüncü soruşturma savcısına devredildi.

Şüpheli ölümler art arda geldi

ASELSAN`da görevli Başbilen`in ardından 17 Ocak 2007`de Halim Ünal kafasına isabet eden tek kurşunla öldü. 9 gün sonra da Evrim Yançeken oturduğu binanın 6. katından düşerek can verdi. ASELSAN`da görev yaparken birbiri ardına şüpheli şekilde hayata veda eden mühendislerle 4 yıl aradan sonra soruşturma başlatan Genelkurmay Askeri Savcılığı takipsizlik kararı verdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir