Kurban Bayramı'nda doğru beslenin
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Barış Önder Pamuk, Kurban Bayramında beslenme ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
İZMİR - Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, diyabet, hipertansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Barış Önder Pamuk, etin sindirimi zor olan besin olduğunu belirtti.
"Kronik rahatsızlığı olan kişiler et tüketimine dikkat etmeli"
Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin, sindirimde zorluğa yol açtığını kaydeden Yrd.Doç.Dr.Pamuk, "Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmelidir. Fazla miktarda tüketilen kırmızı et kalp hastalarında damarlarda plakların oluşmasına (damarların tıkanmasına), tansiyon hastalarında ise tansiyonun kontrol edilemeyecek kadar yükselmesine neden olabilmektedir" dedi.
"Fazla alınan protein böbreklere yük yapar"
Kronik karaciğer veya siroz ve gut hastalarının et tüketimine çok daha fazla özen göstermeleri gerektiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr.Pamuk, böbrek hastaları için fazla miktarda protein alımının risk teşkil ettiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr.Pamuk, "Fazla alınan protein böbreklere yük yapar ve üremi gelişme riski artar. Kısacası herhangi bir kronik hastalığı nedeni ile özel diyet uygulaması gerekenler bayram süresince de diyetlerinin dışına çıkmamalıdır" uyarısında bulundu.
"Yanlış pişirme teknikleri sağlınıza zarar verir"
Özellikle ülkemizde damak zevkine önem verilip, sağlığın ikinci plana atıldığını ifade eden Yrd.Doç.Dr.Pamuk, yanlış pişirme teknikleri kullanıldığını belirtti. Yrd.Doç.Dr.Pamuk sağlıklı pişirme tekniklerini şöyle açıkladı: "Kırmızı eti, kavurma ve kızartma yerine haşlama, buğulama, fırınlama veya ızgara şeklinde tüketmelisiniz. Unutmayın ki, sağlıksız şekilde pişirilen kırmızı et mide ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Fazla et tüketiminin yanında fazla miktarda tuz tüketilmesi de tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilmektedir"diye konuştu.
"Bayramda sağlıklı beslenme önerileri"
Yrd.Doç.Dr.Pamuk, bayram süresinde uygulanması gereken beslenme şeklini şu şekilde sıraladı: "2 bardak suyun ardından yapılacak hafif bir kahvaltı yapın. Tabağınızın ¼ ünü kırmızı et kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun, bunun yanında tam buğday ekmeğinizi veya bulgur pilavınızı tüketmeyi unutmayın. İkramlarla ve fazla yemeyle bozulan barsak hareketlerinizi düzene koymak adına ara öğünlerde meyve tüketimine önem verin. Elma, armut, ayva, kivi gibi meyvelerinizi iyi yıkadıktan sonra kabuklu tüketmeye özen gösterin. Drajeler, çikolatalar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını (elma, kabak, armut, ayva tatlısı ) tercih edin. Bağırsaklarda su tutulumuna neden olan fazla çay - kahvenin tüketiminin yerini bitki çaylarına bırakın. Rezene, anason, tarçın, yeşil çaydan oluşan bir karışım sizi rahatlatacaktır. Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın. (İlyas Yıldız - İLKHA)