• DOLAR 32.35
  • EURO 34.574
  • ALTIN 2382.65
  • ...
Su kıtlığı yaşayan Dubai'deki sel felaketinin sebebi ne?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), hükümetin son 75 yılın en şiddetli yağışlarından kaynaklanan sel felaketiyle mücadele ediyor.

Şiddetli sağanak yağışlar pazartesi gecesi başladı ve salı akşamı çöl şehri Dubai, normalde tüm yıl boyunca toplamda aldığı ortalama yağış miktarına ulaşmış oldu. Bu durum trafiğin durma noktasına gelmesine, uçuş iptallerine ve okulların kapanmasına neden oldu.

Bloomberg, "bulut tohumlama" denilen yöntemin şiddetli yağmurlara yol açtığını ve bunun da kurak çöl iklimine sahip ülke genelinde yıkıcı su baskınlarına yol açtığını iddia etti.

BAE'nin ana gazetelerinden biri olan The National, BAE genelinde üç gün süren sağanaktan bulut tohumlamanın sorumlu olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Ancak küçük bir rol oynayabileceğini kabul etti.

Hükümet su kıtlığı endişelerini gidermek için 2002'den beri tohumlama operasyonları yürütüyor.

Abu Dabi'deki Khalifa Üniversitesi Çevre ve Jeofizik Bilimleri Bölüm Başkanı Prof Diana Francis, "Bu tür yoğun ve büyük ölçekli sistemlerde masraflı bir işlem olan bulut tohumlama yapılmaz çünkü bölgesel ölçekte bu kadar güçlü sistemleri tohumlamaya gerek yoktur" dedi.

Gerçekleşen selin bulut tohumlamasından beklenenden çok daha büyük olduğu belirtildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir