Hayvan üreticileri Belediyeye adeta isyan etti
Esenyurt Belediyesinin hayvan üreticilerine tahsis ettiği canlı hayvan pazarı, üreticilere isyan ettiriyor.
İSTANBUL- Bin bir zahmetle hayvanlarını yetiştirip Kurban Bayramı'na hazırlayan hayvan üreticileri hayvanlarını getirdikleri canlı hayvan pazarlarında büyük sıkıntılarla karşılaşıyor.
Özellikle Esenyurt Belediyesinin 4 bin TL gibi bir fiyatla hayvan üreticilerine tahsis ettiği alan, üreticilere isyan ettiriyor. Kiralanan alanın merkeze çok uzak olmasının yanında, suyun, tuvaletin, elektriğin hatta yatacak yerlerinin olmadığını iddia eden hayvan satıcıları büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade ettiler.
İlke Haber Ajansı olarak yaşanan sıkıntıları yerinde gözlemlemek için, Esenyurt Belediyesinin tahsis ettiği canlı hayvan pazarına giderek mikrofonlarımızı hayvan üreticilerine uzattık.
İşte üreticilerin sıkıntıları:
Üreticilerden birkaç gün için 4 bin TL alınıyor
Hayvan üreticisi Ferzende Bingöl, "Biz burası kadar sıkıntılı bir yer görmedik. Bir sürü kaçak hayvan geliyor. Günde yüzlerce kaçak hayvan girip çıkıyor. Kimsenin ne sorduğu var ne de gelip gittiği var. Verdikleri yer de yer değil. Esenyurt'un ta dışına atmışlar bizleri. Otobüs, minibüsbile buraya gelmiyor. Gelen kaçak hayvanların belediyenin bilgisi, izni dâhilinde olduğunu düşünüyoruz. Burada her zaman zabıta var ama kimsenin onlara karıştığı yok. Biz güneydoğudan hayvanlarımızı getiriyoruz ,o kadar masraf yapıyoruz, üstelik burada 4 milyar çadır parası veriyoruz ama aldığımız hiçbir hizmet yok. Küçücük alana yüzlerce çadır kurmuşlar hayvanlar sıkışık sıkışık duruyor. Etraftaki hayvan pisliğinden geçilmiyor." dedi.
Tuvalet yok, su yok, yatacak yer yok
En temel ihtiyaçlardan dahi yoksun olduklarını dile getiren üretici Ahmet Yılmaz, "Tuvalet yok, temizlik yok, su yok, yatacak bir yer bile yok. Büyük ayrımcılıklar söz konusu. Çadır kiralarken, yer kiralarken bile büyük ayrımcılıklara uğruyoruz. Doğu bölgesinden gelen vatandaşlardan daha fazla para aldıklarına şahit olduk. Elektrik bir yere kadar uzanıyor, gerisinde elektrik yok. Su bazı yerlere geliyor. Belediyeyi arıyoruz su istiyoruz ama yine de gelen giden yok. Normalde 145 çadır olacak dediler ama gelin görün ki 300-400 tane çadır var" diye konuştu.
Pazar alanı merkeze çok uzak
Pazar alanının merkeze uzak olmasının çok büyük sıkıntılar yaşattığını ifade eden üretici Mehmet Usta, "Ulaşımda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Hayvan pazarını şehrin dışına atmışlar. Hem satıcılar için büyük sıkıntı oluyor, hem de buraya hayvan almak için gelenlere çok büyük sıkıntılar oluyor. Elektrik yok, su yok, tuvalet yok. Her türlü problemlerimiz var. Kaçak hayvan çok giriyor. Biz buraya çadır için 4 milyar para verdik ama kaçakçılar gelip para ödemeden buralarda satıyor kimse de karışmıyor. Lüleburgaz'dan buraya yüzlerce hayvan getirdim.10 gündür buralarda perişan oluyoruz. İki tane hayvansatmışız. Kimsenin gelip bizi sorduğu da yok. Sadece buraya bizden para almaya gelen geliyor. Başka da ne gelen var ne de soran. Başka yerlerde her türlü imkan sağlanıyor ama burada her şey sıkıntılı." dedi.
Pazara, yüzlerce kaçak hayvan girişi yapılıyor
Kaçak giriş yapan hayvanlardan da muzdarip olduğunu dile getiren üreticilerden Cemil Atkı ise, "Milleti kandırıp getirdiler buraya sonra da hiçbir hizmet vermediler. Dost ahbap ilişkisi çok var burada. En iyi yerdeki çadırları kendi adamlarına veriyorlar. Burada bulunan küpeli hayvanların yüzde 80'i resmi değil. Büyük bir rüşvet yolsuzluk olduğunu düşünüyoruz. Para karşılığında geçiriyorlar hayvanları." Şeklinde konuştu. (Erkan Yavuz/Enes Durmaz-İLKHA)