• DOLAR 32.382
  • EURO 34.74
  • ALTIN 2406.562
  • ...
AYM, cezaevlerinde "Tek Tip" kıyafet düzenlemesini iptal etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi'nde, 7079 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan iptal davası karar bağlandı.

Resmî Gazete'de yayınlanan karara göre; Yüksek Mahkeme, 375 sayılı KHK'ya eklenen ve terör suçlarından tutuklu veya hükümlü bulunanların duruşmalara belirli kıyafetler giyerek katılmasını zorunlu tutan ek 21. maddenin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

Gerekçeli kararda; "Kişinin istediği kıyafeti giymek yerine ceza infaz kurumunca verilen kıyafeti giymek zorunda olmasının söz konusu kıyafetin türü de dikkate alındığında kişinin maddi ve manevi varlığının korunması, geliştirilmesi hakkını sınırlandırdığı açıktır." ifadelerine yer verildi.

Darbe girişimi sonrası kanunlaşmıştı

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan çıkarılan KHK'ya göre, 5275 sayılı "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun"a eklenen maddeyle, Terörle Mücadele Kanunu yargılananların, badem kurusu ve gri renkte tek tip tulum giyerek duruşmalara katılması kararlaştırılmış 2017'de yasalaşan düzenlemenin Adalet Bakanlığınca hazırlanacak yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından uygulanacağı açıklanmış ancak süreçte yönetmelik yayımlanmadığı için tutuklu ve hükümlülere bu kıyafetler giydirilmemişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir