• DOLAR 32.404
  • EURO 34.652
  • ALTIN 2393.131
  • ...
Çin ordusu, Tayvan Boğazı üzerinde uçan ABD Donanması uçağını takip etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PLA'nın Doğu Bölgesi Savaş Komutanlığı'nın resmi temsilcisi Li Xi, yaptığı açıklamada, "PLA'nın Doğu Muharebe Komuta Bölgesi, Amerikan uçaklarının uçuşunu izlemek ve uyarmak için savaş uçaklarını harekete geçirdi." dedi.

Li Xi, daha önce, ABD Donanması Yedinci Filosunun basın servisi, bir P-8A deniz devriye uçağının Tayvan Boğazı üzerindeki hava sahasını geçtiğini bildirmişti.

Amerikan uçağının uçuşu, Çin ve ABD savunma bakanları arasında son bir buçuk yılda gerçekleşen ilk temasın ardından gerçekleşti.

Üst düzey askeri temaslar, dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Tayvan'a yaptığı ziyaretin ardından askıya alınmıştı.

Çin Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Başkanı Dong Jiong, Pentagon Şefi Lloyd Austin'e Tayvan meselesinin Çin'in temel çıkarları arasında en önemli konu olduğunu ve Çin'in temel çıkarlarının ihlal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Jiong, PLA'nın Tayvan'ın bağımsızlığı için herhangi bir ayrılıkçı faaliyet gösterisine tolerans göstermeyeceğini bildirdi.

Tayvan, Çan Kay-şek (1887-1975) liderliğindeki Kuomintang kuvvetlerinin kalıntılarının Çin İç Savaşı'nda mağlup olduktan sonra adaya kaçtığı 1949'dan beri kendi yönetimi tarafından yönetiliyor.

O zamandan beri Taipei, komünistlerin iktidara gelmesinden önce anakarada var olan eski Çin Cumhuriyeti'nin bayrağını ve diğer bazı özelliklerini korudu. Pekin'in Rusya dahil çoğu ülke tarafından desteklenen resmi tutumuna göre burası ÇHC'nin eyaletlerinden biri.

ABD, “tek Çin” politikasını sözlü olarak tanırken, Taipei yönetimiyle temaslarını sürdürmeye devam ediyor ve adaya silah sağlıyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir