• DOLAR 32.404
  • EURO 34.652
  • ALTIN 2393.131
  • ...
Lokanta ve kafelere  KDV düzenlemesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mevcutta geçerli olan KDV oranlarında bir artış olmayacak. Taslakla uygulamadaki tereddütlerin giderileceği vurgulanıyor.

Taslakta, normalde hizmet karşılığı yüzde 10 KDV olması gereken, ancak sadece gıda malzemesi satıyormuş gibi gösterip yüzde 1 KDV oranında fiş-fatura kesilmesi gibi usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yani tebliğ taslağına göre, hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için %10 oranında KDV hesaplayacaklar.

Tebliğde, bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışların da aynı mahiyette olduğu da açıklanıyor.

Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların yaptıkları satışların da bu kapsamda olduğunun altı çiziliyor.

Düzenlemelerin taslağa son sekli verilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra devreye girmesi bekleniyor. %10 KDV’lik hizmet, %1'lik satış gibi gösterilemeyecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir