• DOLAR 32.382
  • EURO 34.74
  • ALTIN 2406.562
  • ...
Japonya, Çin ile "stratejik ve karşılıklı yarar sağlayan" ilişkiler kuracak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Aydemir

Dışişleri Bakanlığının yayımladığı "Diplomatik Bluebook 2024" raporunda, Çin ile "ortak stratejik çıkarlara dayalı, karşılıklı yarar sağlayan bir ilişkinin" teşvik edileceği bildirildi.

Benzer ifade raporun, en son 2019 tarihli versiyonunda kayda geçirilmişti. Böylelikle Japonya 5 yıl sonra yeniden "stratejik ve karşılıklı yarar sağlayan" ifadesine yer verdi.

Çin'in, Güney Çin Denizi'nde "statükoyu tek taraflı değiştirecek teşebbüslerine" dikkat çekilen raporda, bu eylemlerden "derin endişe" duyulduğu aktarıldı.

Raporda, bu eylemler karşısında ABD, Japonya ve Filipinler arasında üçlü işbirliğinin hızlandırılmasının önemi vurgulandı.

- "Japonya ve Güney Kore'nin yakın işbirliği" vurgusu

Güney Kore'ye yönelik "önemli komşu ülke" tanımlaması yapılan raporda, Japonya'nın bu ülkeyle "uluslararası toplumun çeşitli konularını ele almak için bir ortak olarak" işbirliği yapması gerektiği belirtildi.

Raporda, "Hint-Pasifik bölgesindeki ciddi güvenlik ortamı göz önüne tutulduğunda, Japonya ve Güney Kore'nin yakın işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var" ifadesi kullanıldı.

Japonya'nın güvenliğine "ciddi ve yakın tehditler" oluşturduğu kaydedilen Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programları karşısında, Tokyo ve Seul hükümetlerinin, ABD ile üçlü güvenlik işbirliğinin güçlendirilmesinin önemi kayda geçirildi.

Raporda, Rusya'nın sadece "Çin'le değil, Kuzey Kore ile de ilişkileri geliştirme yönünde hamleleri" karşısında ihtiyatlı tutum sergilendiği aktarıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir