• DOLAR 35.338
  • EURO 36.524
  • ALTIN 3033.44
  • ...
Paşaların Toplu Emekliliği Ceza Gerektirir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye, Genelkurmay eski Başkanı Koşaner ve 3 kuvvet komutanının emeklilik kararını konuşuyor. Bazı görüşlere göre toplu istifa disiplin suçu ve kanun işletilse paşalar yanar! İşte görüşler:

Eski Bakan Hasan Celal Güzel: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 26. maddesinde toplu istifaların suç olduğu ve haklarında kovuşturma yapılacağı beyan ediliyor. Askeri Disiplin Kanunu ‘disiplin tecavüzü’ diye bir müessese var. Buna göre toplu halde emekliye ayrılmak disiplin suçudur. Özel hayatları sebebiyle toplu olmayacak şekilde emeklilik isteyebilirler. Ama bunu YAŞ toplantısına 2 gün kala yaparsanız siyaset yapmış olursunuz. İstifa etmesi ya da emekli olması fark etmez. Burada TSK’nın diğer kademelerini de adeta hükümete karşı tavır alma tahriki var. Bu bakımdan da yanlış yapılmıştır. Yine de hayırlı oldu. Her musibetten bir hayır doğar.

KRİZ FIRSATA DÖNÜŞTÜ

DP eski lideri Süleyman Soylu: Bu, milletin iktidar mücadelesidir. Yüzde 50 oyu alan AK Parti milletin hissiyatına tercüman olmak durumundaydı. Nitekim de öyle oldu. Bugün bunun yanında olmak demokrasinin yanında olmak demektir. Genelkurmay idaresinin yaptığı ne Türk devlet idaresine ne de hukuk devleti idaresine uymaz. Grup şuuru içerisinde hareket etmek devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz. Halkın tercihlerini beğenmeyenler Türkiye’yi yeni bir kaos iklimine sokmaya çalıştı ama başaramadı. Bir kriz Türkiye’de bir fırsata dönüştürüldü.

AÇIKLAMA UTANÇ VERİCİ

Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek: Yaşananlar asla bir kriz değil. Siyasi otorite 3-4 saat içinde gereğini yaptı. Generallere gelince keşke Dağlıca, Aktütün ya da Silvan saldırısında şehitlerin canlarının korunamadığı için istifa etselerdi. Eminim bu daha onurlu bir istifa olurdu. Genelkurmay Başkanı’nın açıklamasına bakılırsa TSK’nın en tepesindekiler hâlâ askeri vesayetin devam etmesini arzuluyor. Bu bir züldür, utanç verici bir açıklamadır.

NORMALLEŞİYORUZ

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır: Türkiye’nin normalleşme sürecindeki olağan durumunu yaşadık. Geçmişte bunlar bizim için birer lükstü. Ama bugün bunun artık lüks olmadığını gördük. Hukuk ve demokrasi alanında normalleşiyoruz. Türkiye adına sevindirici.

DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi: Sonuç olarak hayırlı bir gelişme yaşadık. Silahlı Kuvvetler’in de siyasi iradeye tabi olması gerekiyor. Artık darbeci kadroların TSK’dan zaman içerisinde tasfiye olacağının işareti olarak görmekte fayda var. Vesayet sisteminin bitişinin başlangıcıdır. Gelişmiş demokrasi için de önemli bir adımdır.

ARTIK KENDİLERİ GİDİYOR

Emekli Jandarma İstihbarat Binbaşı Kemal Şahin: Daha önce komutanlar hoşuna gitmeyen şeyler olduğunda ya darbe yapardı ya da muhtıra verirlerdi. Hükümet de şapkasını alıp giderdi. Şimdi Allah’a şükür ki siyasi iradeyi beğenmeyenler kendileri gidiyor. Gerekli müdahaleler yapılarak hızlı bir şekilde her şey rayına oturdu. Hiçbir görev yeri boş kalmaz. Herhangi bir zafiyet de oluşturmaz.

DARBECİ GENERAL İSTEMİYORUZ

Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Halil Doğan: Hükümetin bu dik duruşu demokrasi adına sevindirici bir adımdı. Tebrik ediyorum. Halkımız darbeci ordu, andıççı general istemiyor. Gelinen nokta sivilleşme yolunda, askeri vesayetin kırılması noktasında önemli bir dönemeç noktası oldu.

BUGÜN

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir