• DOLAR 32.381
  • EURO 34.696
  • ALTIN 2402.809
  • ...
Aşı karmaşası: Kalp krizini tetikliyor mu yoksa kalp krizinden koruyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Prof. Dr. Tayfun Uzbay, BMJ Journals'ta yayımlanan bir araştırmaya atıfta bulunarak, koronavirüs aşısının, Covid-19 geçiren bireylerde kalp hastalıkları riskini azaltma potansiyeline dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı olan Prof. Dr. Uzbay, günümüz gençlerinin sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzlarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. "Bu faktörler gençlerde kalp krizi ve pıhtı oluşumunu tetikleyebilir" diyerek gençlerin sağlıklı yaşam biçimlerine daha fazla önem vermeleri gerektiğini belirtti.

Uzbay, insanların bazen Covid-19 aşısını normal yaşamla ilişkilendirebildiklerini, ancak asıl nedenin Covid-19 virüsünün kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Aşılanmanın, hastalıkla mücadelede daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu da ekledi.

20 MİLYON KİŞİ BİR YIL BOYUNCA TAKİP EDİLDİ

BMJ Journals'ta yayımlanan araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Uzbay, bilim insanlarının önerilerini doğruladığını belirtti. "20 milyon kişinin bir yıl boyunca takip edildiği bu çalışma, aşıların insanları kalp hastalıkları ve pıhtı riskinden koruduğunu gösteriyor. Çalışmanın örneklem sayısı oldukça yüksek ve aşıların böyle bir risk oluşturmadığına dair önemli kanıtlar sunuyor." dedi. Uzbay, aşılanmış ve aşılanmamış grupların karşılaştırılmasının yapılmasının mümkün olduğunu ancak bunun zorunlu olmadığını belirtti. "Aşılar kalp hastalığı ve pıhtıya neden olsaydı, bu durum aşılanmış grupta ciddi bir artış olarak görülürdü." şeklinde konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri