• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Beyazıt Kitap Fuarı Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

30. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Beyazıt meydanında açıldı. Fuarın açılış töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Kitlelerin kalbine İslam`ın korkusunun salındığını hepimiz ibretle seyrediyoruz. Bu sebeple diyorum ki biz ve yayıncılarımız yerel olmaktan çok uluslararası arenaya hitap eden kitaplar hazırlamakla mükellefiz." dedi.

Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı 30. kez okuyucuyla buluştu. Daha önce Sultanahmet Camii`nin avlusunda kitap okurlarını misafir eden fuar, bu yıl artan ilgi ve yoğun talep nedeniyle Beyazıt meydanına taşındı. 30.`su düzlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı`na Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Dereli, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ile birlikte yayın evi sahipleri, yazarlar ve kitap dostları katıldı. Rahatsızlığından dolayı törene katılamayan İBB Başkanı Kadir Topbaş`ın yerine kürsüye ilk gelen Başkan Yardımcısı Sabri Dereli, 30 yıldır kesintisiz devam eden Fuarın bir kez daha düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha sonra söz alan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu`da Ramazan ayının birlik ve beraberlik getirdiğine vurgu yaparak, açla tokun, zenginle fakirin, vermeye hazır olanla, alanların Ramazan ayında aynı sofrada buluştuğunu hatırlattı. Mutlu, fuarı düzenleyenlerin gönülleri duyurduğunu belirtti.
Törende son konuşmayı yapan Diyanet İşleri Başkanı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam medeniyetinin kitaba ve söze çok önem verdiğini belirtti. "İslam medeniyeti bir kitap medeniyetidir." Diyen Görmez, "Kitap medeniyetinin çocuklarının camiyi, mabedi hiçbir zaman kitapla ayrı düşünmemesi gerektiğini özellikle ifade etmek istiyorum." dedi.

Yayıncılardan bazı istirhamlarda bulunan Başkan Görmez, "Yayıncılarımız kitabı yüceltmekte ısrar etsinler. Sanal ortamın yaygınlaşmasına rağmen biz hepimiz el ele vererek kitabı yüceltmeye, kitabı yükselteme devam edelim. Kitabı yüceltmekte ısrarcı olalım. İslam medeniyeti söz medeniyetidir. Maalesef söz biraz düştü. İmaj öne çıktı. Görsellik sözün değerinin önüne geçti. Biz görsellik konusunda birtakım mesafeler almak durumunda olduğumuzu biliyoruz. Ancak hepimiz sözü kitaplarında taşıyan kitabı yüceltmeye devam edelim." diye konuştu.

Kitap yayıncılığının son zamanlarda güç koşullarda yapıldığını vurgulayan Görmez, "Şimdi okuyucu bulamayabilirsiniz. Bu sene yayınladığınız bir kitaba okuyucu bulamayabilirsiniz. Ancak 10-20 sene sonra o kitabın İslam medeniyetini ayakta tutan bir klasiğe dönüşebileceği ihtimalini hiçbir zaman unutmayalım. Çünkü tarihimiz bize bunu göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle son yıllarda İslam`ın batı dünyasında içinden geçtiği süreci hatırlatan Başkan Görmez, "Kitlelerin kalbine İslam`ın korkusunun salındığını hepimiz ibretle seyrediyoruz. Bu sebeple diyorum ki biz yayıncılarımız yerel olmaktan çok uluslararası arenaya hitap eden kitaplar hazırlamakla mükellefiz. İstanbul`da Anadolu`da ürettiğimiz fikirleri dünya ile buluşturmaya ihtiyacımız var. Dünyanın bütün dillerinde yayın yapmaya ihtiyacımız var. İslam geleneğinde misyonerlik yoktur. Misyonerlik yapmak için bunu söylemiyorum. Dünyanın buradan üretilen hikmete ihtiyacı var. Bunu dünyanın bütün dillerine aktarma vazifemiz var." diye konuştu. Görmez, gecikmiş olsalar da bu amaçla yabancı dil ve lehçelere yayın daire başkanlığını kurduklarını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak iki husus üzerinde duracaklarını aktaran Görmez, özellikle büyükşehirlerde unutulmaya yüz tutmuş komşuluk ilişiklerinin gelişmesi ve Afrika`ya her evden bir fitre veya bir iftar kampanyasını yürüteceklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelasını diğer katılımcılarla birlikte kesen Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kendisine yöneltilen bir soru üzerine; "Oruç ve Ramazan iradelerimizi eğitmek için aynı zamanda bir mektep gibidir. Sıcağı soğuğu olmaz. Hem sıcakta hem de soğukta iradesini eğitmek için herkes o mektebe kaydını yapacak ve bayrama kadar da bu ibadeti yerine getirecektir." dedi.


Başkan Görmez ve diğer katılıcılar hep birlikte fuarı gezerek sergilenen kitapları inceledi.

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir