• DOLAR 32.21
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2470.617
  • ...
Örtüaltı üretime artan destekle üretim hızla artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Örtüaltı üretim, sebze yetiştirme işleminin cam, plastik veya kumaş gibi korumalı yapılar içinde gerçekleştirilmesine deniyor. Bu yöntemin en yaygın uygulama şekli, cam veya şeffaf plastik örtülerle kaplı sera şeklinde yapılmalarıdır. Bunun yanı sıra, tünel sistemleri ve yüksek teknolojili yapılar gibi farklı türleri de bulunuyor.

Türkiye'nin büyük bir bölümü güneşli ve su kaynaklarıyla zengin bir coğrafyaya sahip olduğundan, üretim sezonunu uzatmak veya yaz-kış meyve ve sebze alabilmek için örtüaltı üretim yöntemine başvurulmakta. Örtüaltı üretim, geçmiş yıllarda sınırlı olarak uygulansa da, 2023 yılı sonunda dünya genelinde 4'üncü, Avrupa'da ise İspanya'nın ardından 2'nci sıraya yükseldi. Türkiye'de 2002 yılında 540 bin dekar alanda gerçekleştirilen örtüaltı üretim, %42'lik bir artışla 2023 sonunda 764 bin dekara ulaştı. Dahası, örtüaltı üretiminin %81'i, cam, plastik sera ve yüksek tünel gibi ileri sistemler kullanılarak gerçekleştirilmekte.

Örtüaltı üretimdeki bu artışta en önemli etken ise üreticilere sağlanan desteklerin artması oldu. Bu destekler, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü aracılığıyla üreticilere ulaştırılmaktadır. Destekler arasında, Bombus Arısı kullanımından biyolojik mücadeleye, yenilenebilir enerji üretim tesislerinden organik tarıma kadar çeşitli alanlarda destekler bulunmakta. Örneğin, Bombus Arısı kullanımında her koloni için 100 TL destek sağlanırken, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı örtüaltı aile işletmelerine dekar başına 200 TL, yenilenebilir enerji üretim tesisi gibi yatırımlara ise yeni tesis olması durumunda 14 milyon liraya kadar destek sunulmaktadır. Bu desteklerin bir kısmı kredi, bir kısmı ise hibe şeklinde sağlanıyor. (TRT Haber)

Bu haberler de ilginizi çekebilir