• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Arap ve Mıhallemilerden Demokratikleşme Paketine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Midyat'taki Araplar ve Mıhallemiler göz boyama ve ötekileştirmekten ibaret olduğunu savundukları Demokratikleşme Paketi ile ilgili basın açıklaması yaptılar. Anadolu Arap Hareketi ve Mıhallemi Derneği adına basın açıklamasını Mıhallemi Dernek Başkanı Mehmet Ali Aslan, okudu.

 

"İçi yalan ve dolanlarla dolu Ant'ın kaldırılması, kamuda başörtüsünün serbest bırakılması farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda yapılmasının önünün açılmasını desteklediklerini belirten Aslan, "Başbakan'ın kendisi Arapların damadı olup, Karadenizlidir. Pakette, ne Türkiye'de 6 milyon nüfuslu Araplarla ve ne de sayıları 100 binleri bulan Laz, Çerkez, Mıhallemi ve diğer halklar ile ilgili hiçbir adım yok. Türkiye'nin üçüncü büyük nüfusu olan Araplara hitap eden bir tek TV kanalı yok. Sayıları bir milyona yakın olan Mıhallemilerin de enstitüleri yok. Böyle eşitlik, böyle adalet, böyle kardeşlik olmaz." dedi.

 

Osmanlılarda Lazların, Çerkezlerin, Arapların, Mıhallemilerin Ermenilerin belli bir milletvekili kotası olduğunu dile getiren Aslan, "TBMM'de de farklı etnik ve dini gruplara en az yüzde 10 milletvekili kotası tanınmalıdır. Kuzey Irak'ın Barzani yönetiminde bile meclisin yüzde 10'una tekabül eden 11 milletvekili azınlık ve dini temsiliyet kotası bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

 

'Seçim barajını düşüreceğiz' diyen Başbakanın dar bölge ve daraltılmış bölge seçim sistemi ile iktidar dışındaki siyasi partileri sadece belli bir bölgeye sıkıştırmak istediğini savunan Aslan, "Başbakan burada kelime oyunu ile uyanıklık yapıp seçim barajını kaldırdık diyor, oysaki önerdiği yeni sistem halkın ve milletin iradesinin mecliste tecellisini 5 kat daha zorlaştırmaktadır.

 

Başbakan "Romanlara TOKİ imkanı sağladık" diyor. Ama evlerinden ve yurtlarından göçe ittirilmiş milyonlarca Kürt, Arap, Mıhallemi, Asuri, Süryani, Ermeni ve Aleviye bırakın ev imkanı sunmayı çadır imkanı bile sunmamıştır. Gösteri ve toplantı kanununda sadece göz boyama rötuşlar var. Eski köy isimlerinin iadesi ile ilgili 2009 'da da sözler ve vaatler vardı, ama hiç biri yerine getirilmedi." şeklinde konuştu.

 

Son iki ayda 30'un üzerine insanın tapu kadastro sorunlarından kaynaklı hayatını kaybettiğine işaret eden Aslan, pakette tapu kadastro sorunlarının çözüme kavuşturulması ile ilgili düzenleme yapılmamasının yeni katliamlara davetiye çıkartmak olduğunu söyledi.

 

Aslan son olarak, taleplerini şöyle sıraladı:
- Hükümetin tapu kadastro ile ilgili kanunu bir an önce değiştirip sorunlu bölgeleri yeniden kadastrolamalıdır.
- Engelli hakları geliştirilmelidir.
- Vali ve Kaymakamları halk seçmelidir. Ya da tüm yetkileri belediyelere devredilmelidir. Yerel yönetimler güçlendirilmelidir.
- Anadilde eğitim kişinin isteğine bırakılmayıp zorunlu hale getirilmelidir.
- Kürdistan, Lazistan ve Anadolu'nun diğer yerlerinde eğitim veren Medreselere yasal statü kazandırılmalıdır.
- Bütün siyasi partilere hazine yardımı yapılmalıdır.
- Askerlik görevi esnasında her bir askere en azından bir asgari ücret ödenmelidir.
- Düşünce ve fikir hürriyetini ve muhalif sesleri hapislerde çürüten Terörle Mücadele Kanunu bir an önce hak ve adalet ölçülerine göre silbaştan yeniden düzenlenmelidir.
- İnancını ifade etme, inancını yaşama ve yaşatmaya dönük faaliyetler önündeki tüm yasal engeller kaldırılmalıdır.
- Hacca gidecek yurttaşlara devlet bedava ulaşım sağlamalıdır.
- Kadir gecesinin ertesi günü resmi dini tatil olmalıdır. (M.Sait Başaran - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir