• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Okullardaki uygulamalara veliler tepkili
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA - Okullarda kayıtların başlamasının ardından okul yönetimleri olmadık yollarla velilerden çeşitli isimler altında para ve çeşitli malzemeler toplama yoluna gittiğini belirten öğrenci velileri, "Eğitim kurumu mu, veli soygun merkezi mi?" diye sorarak yapılan uygulamalara tepki gösterdi.
 
Okula katkı payı adı altında alınan paranın yanı sıra, okul kıyafetlerin alımı konusunda veliler tarafından dile getirilen yöntem, "Eğitim kurumu mu, veli soygun merkezi mi?" sorularını sordurttu.
 
Öğrenci velileri, okul kıyafetlerinin okul-aile birlikleri tarafından belirlenmesi gerekirken, okullar açılmadan bir ay evvel, okul yönetimleri tarafından belirlendiği ve bu kıyafetlerin ise sadece bir tek noktada satıldığını iddia ettiler. Veliler, her öğrenciden bir, iki bazen de üç top fotokopi kâğıdının istenmesini ise artık sıradan ve rutin bir işlem olarak gördüklerini dile getirdi.
 
Bütün bunların yanında ise uygulamaya konulan yeni yöntem ise akıllara "okul yönetimleri bu işin neresinde?" sorularını getirdi.
 
Veliler, alma zorunluluğu bulunmayan ve özel bazı yayın evleri tarafından satışa sunulan kitap setlerini almaları için velilere öğretmenler tarafından baskı uyguladığını söylediler. Veliler şikayetlerinin devamında baskı uygulayan öğretmenlerin, bunun için veliye adres de göstererek, `Bunun dışında bir yerden alınan kitapları ise kabul etmeyeceklerini` iddia ederek, başka bir yerden alınan aynı yayın evine ait aynı kitapları iade ettirdiklerini, öğretmenlerin velilerin eline kendi el yazılarıyla yazdıkları pusulaları vermeyi de ihmal etmediklerinin altını çizdiler.
 
Bunun son örneği Osmangazi ilçesi M. Nezir Gencer İlköğretim Okulunda yaşandı. Öğretmen tarafından öğrenci velisine verilen pusulada, yayın evinin ismi kitapevi isimi ve kitapevinin bulunduğu adres net bir şekilde tarif edilerek, öğrenci velilerine verilip veli yönlendiriliyor.
 
Hukuksuzluğa tepki gösteren veliler, neden bir noktaya yönlendirildiklerini anlamadıklarını dile getirirken ismini vermek istemeyen bir öğrenci velisi, "Bu kitap setini başka bir yerden yirmi iki liraya bulup okula gönderdim. Fakat söyledikleri yerden otuz liraya almadığım için kabul etmediler. Kitabın sayfaları eksik iddiasıyla geri gönderdiler. Sayfa sayfa hepsini inceledik ve diğeriyle karşılaştırdık. Hiçbir eksiklik ve farklılık yoktu. Ayrıca okul müdürüne konuyu sordum. İstediğim yerden alabileceğimi söyledi. Hatta alma zorunluluğumun bile olmadığını söyledi. Bu işe bir anlam veremiyorum." diyerek uygulamaya tepki gösterdi.
 
Aynı okulda öğrencisi bulunan Nuri Kaya isimli veli ise bu durumu sürekli yaşadıklarını ve hep aynı kırtasiyeye yönlendirildiklerini söyleyerek, "Bu durum sürekli oluyor. Okul bizi sürekli aynı noktaya yönlendiriyor. Aralarında bir anlaşma olduğunu düşünüyorum. Bu durum bizi rahatsız ediyor." dedi.
 
M. Müslüm isimli vatandaş ise, geçmiş yıllarda kendisinin istediği yerden alışveriş yapmayı reddettiği için bir öğrencinin aynı okulda görev yapan resim öğretmeni tarafından dövüldüğünü iddia etti. Velilerin pek çoğunun aynı konudan şikâyetçi olduğunu dile getiren bir başka veli ise, "Bu neredeyse hepimizin sıkıntısıdır. Ancak öğretmenler, çocuklarımıza kötü davranırlar ve onları dışlarlar diye sesimizi çıkaramıyoruz." şeklinde konuştu.
 
Yetkililerin konuyla ilgilenmesini isteyen veliler, söz konusu öğretmenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdiler.
 
Öte yandan Milli Eğitim yetkilileri ile yaptığımız görüşmede öğretmenlerin böyle bir şey yapma haklarının bulunmadığını, yapılanların hukuk dışı olduğunu belirtiler. (Zeki Aras- M. Şah Mikyas-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir