• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
BM'de 'sıfır atık' etkinliği: Emine Erdoğan mesaj gönderdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Etkinlik, Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği, BM Çevre Programı (UNEP) New York Ofisi Devletlerarası İlişkiler Direktörü Jamil Ahmad moderatörlüğünde, UN Habitat ve UNEP tarafından organize edildi.

BM 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis'ın yanı sıra birçok büyükelçi, diplomatik temsilci, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve gazetecinin katıldığı etkinlik, sıfır atık konusunda farkındalığı artırmaya yönelik video gösterimiyle başladı.

Katılımcılara, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla BM, OECD, UNESCO, Türkiye'nin daimi temsilcilikleri, UNEP ve dış misyonlarda düzenlenen etkinliklere yönelik gönderdiği video mesaj da sunuldu.

Guterres, Emine Erdoğan'a teşekkür etti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, etkinlik için gönderdiği video mesajda, "Gelin, bugün atık krizinin yıkıcı döngüsünden kurtulmayı taahhüt edelim." çağrısında bulundu.

Türkiye ve Emine Erdoğan'a vizyonu ve liderliği için teşekkürlerini sunan Guterres, "Gezegenimiz her yıl çöp yığınları altında eziliyor" dedi.

Guterres, bu durumun bilinen etkilerinin yanı sıra hastalık ve ölüme neden olduğuna dikkat çekerek, "Aşırı tüketim bizi yok ediyor. İnsanlık için acil eyleme ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan UNEP New York Ofisi Direktörü ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Ligia Noronha, Türkiye'nin öncü rolü için teşekkürlerini dile getirdi.

Atık kirliliğinin iklim krizinin temel tetikleyicilerinden biri olduğunu vurgulayan Noronha, "Tek kullanımlık bir şeyimiz var, o da zaman. Zamanı daha verimli kullanmalıyız." şeklinde uyarıda bulundu.

"Sıfır atık ilkelerini benimsemeliyiz"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, Türkiye'nin Emine Erdoğan liderliğinde 2017'de başlattığı Sıfır Atık Hareketi ile uluslararası alanda sürdürülebilir tüketim ve üretim modellerini destekleme ve sıfır atık girişimleri hakkında farkındalık yaratma konusunda etkin rol oynadığını ifade etti.

BM Genel Kurulunun 2022'de oy birliğiyle kabul ettiği BM Sıfır Atık Kararı'nın önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Önal, bu kararın ardından BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun kurulduğunu hatırlattı.

Önal, Kurulun ilk toplantısının geçen sene Emine Erdoğan'ın başkanlığında İstanbul'da gerçekleştiğini hatırlatarak, Kurulun dünya çapında başarı hikayeleri ve iyi uygulamalar hakkında bilgi toplamaya ve farkındalık oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.

Büyükelçi Önal, Kurul bünyesinde Küresel Sıfır Atık Ödülleri, Sıfır Atık Yılı ve Küresel Sıfır Atık Fonu kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

"Sıfır atık vizyonunu benimsemek, günümüzün en önemli sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlarıyla mücadeleye katkı sağlar." diyen Önal, öncelikle atığın çevre ve biyoçeşitlilik üzerinde çok olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti.

 
 
 
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir