• DOLAR 32.273
  • EURO 35.101
  • ALTIN 2477.182
  • ...
Bakan Göktaş: Binlerce yaşlımıza bakım hizmeti veriyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, "Yaşlılara Saygı Haftası" vesilesiyle yaptığı açıklamada, yaşlanma konusundaki ulusal politikaların, yaşlıların aktif ve sağlıklı yaşlanması hedefiyle şekillendirildiğini belirtti. Ayrıca, bu politikaların yaşlıların aile bütünlüğü içinde ve sosyal hayatlarına entegre bir şekilde desteklenmesini amaçladığını vurguladı. Göktaş, yaşlılara kurumsal bakım hizmetleri yerine, öncelikle aileleri ve yakınları yanında bakım desteği alabilecekleri, sosyal yaşamla iç içe bir model sunmayı hedeflediklerini ifade etti.

Ayrıca, "Kuşakların bir arada yaşadığı bir Türkiye" idealine hizmet etmek için çalıştıklarını ve yaşlıların toplum içinde aktif, üretken ve saygın bir yaşam sürdürmelerini sağlamak için çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Göktaş, Bakanlık tarafından hazırlanan Yaşlanma Vizyon Belgesi ve bu vizyon doğrultusunda uygulanacak olan 183 faaliyeti içeren, 2023-2025 dönemini kapsayan Yaşlı Hakları Ulusal Eylem Planı'nın geçtiğimiz yıl kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlattı. Bakan Göktaş, "Yaşlı bireylerin yaşa bağlı olarak değişen ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran 16 hedefe yönelik 51 eylem alanı kapsamında belirlenen faaliyetleri hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

Göktaş, dünya çapında olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfusunun arttığına dikkat çekerek, bugün yüzde 10 olan 65 yaş ve üstü nüfusun oranının 2030'da yüzde 12,9'a, 2040'ta ise yüzde 16,3'e yükselmesinin beklendiğini belirtti. Bakan Göktaş, yaşlanmanın belirgin nüfus değişimleriyle birlikte muhtemel etkilerinin anlaşılmasını sağlamak amacıyla yaşlı bireylere yönelik sosyal politikaların oluşturulmasında yaş ve cinsiyet bazında ayrılmış demografik ve sosyoekonomik verilerin oluşturulması için Türkiye Yaşlı Profili Araştırması'nı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Göktaş, araştırma kapsamında 22 bin 640 hanede 9 farklı başlık altında, çalışma hayatından sosyal yardımlara, yaşlı haklarından toplumsal hayata katılıma kadar yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

"Türkiye Yaşlı Profili Araştırması"nın sonuçlarını ilk kez kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden Göktaş, projenin, yaşlı vatandaşlara sunulan hizmetlere ilişkin göstergelerin bütüncül olarak değerlendirilmesini sağlayacak bir sistem altyapısı oluşturmayı amaçladığını dile getirdi. Bu projeyle yaşlıların her türlü riskten korunmasını ve iyileştirici tedbirler alınmasını sağlamaya yönelik politikalara temel teşkil edecek somut veriler elde edeceklerini belirten Göktaş, yaşlıların mağdur olmadan risklerin tespit edilerek ihtiyaç duyulan destek hizmetlerine ulaşmasını sağlayan koruyucu ve önleyici müdahaleleri içeren bir yapıya kavuşturulmasına yönelik ihtiyaç analizi yapacaklarını ve yaşa dayalı ayrıştırılmış veri ve izleme mekanizması oluşturacaklarını dile getirdi. Bu verileri 4 yılda bir güncelleyerek hizmetlerini günün koşullarına göre ele alacaklarını belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir