Uzman Doktor Kuba: Salgın gibi artan kanserde erken teşhis hayati öneme sahip
Kanserin dünyada bir salgın gibi arttığını belirten Uzman Doktor Mehmet Cemil Kuba, erken teşhisin kanser tedavisinin başarıya ulaşmasında adeta kilit rol oynadığını söyledi.
Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Cemil Kuba, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde kanser hastalığında ciddi bir artışın yaşandığını belirtti.
Kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Uzman Doktor Mehmet Cemil Kuba, ölümcül bir hastalık olan kanserde erken teşhisin önemine değindi.
Kanserin dünyada bir salgın gibi arttığına dikkat çeken Kuba, bunun birçok sebebinin olduğunu ifade etti.
"Kanser organı işlevsiz hale getiriyor"
Kanserin, bir organ ya da dokunun içindeki hücrelerin aşırı veya kontrolsüz büyümesi olduğunu tanımlayan Kuba, "Kanser organ veya dokuların yapısını bozarak işlevsiz hale getiriyor ve bu şekilde vücuda zarar veriyor. Örneğin; midede, kalın bağırsakta, kanda, memede kanser oluşup vücudun diğer yerlerine doku yoluyla yayılabilmektedir." dedi.
"Kanserler öldürücüdür"
Birçok kanser çeşidinin olduğunu vurgulayan Kuba, "En sık gördüğümüz kanser çeşitleri özellikle toplumda akciğer, kalın bağırsak, meme, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri daha öldürücü olan pankreas, karaciğer kanseri hem öldürücü hem de önceden tanı ve teşhisi konulursa tedavileri düzgün yapılabilecek kanser çeşitleridir." diye konuştu.
Kanser riskini ortadan kaldırmak için neler yapılmalı?
Kanser hastalığına yakalanmamak için yapılması gerekenleri anlatan Kuba, şöyle devam etti:
"Öncelikle yediğimiz, içtiğimiz şeylere çok dikkat etmeliyiz. Kanser yapan sigara, alkol, kimyasallar, aşırı fast food'a bağlı hormonsal gıdalardan uzak durmalıyız. İkinci olarak çocukluk ve yetişkinlik aşılarımızı yapmalıyız. 40 yaş üstünde her kadının mutlaka meme kanseri için tarama yapmalıdır. 50 yaşında her erkek kalın bağırsak kanserini önlemek için tahliller yapmalıdır. Rutin kan tahlillerini de yapmaları gerekiyor."
"Mutlaka taramalar yapılmalı"
Kanserin birinci veya ikinci evrede, erken teşhis edilirse tedavi şansının çok yüksek olduğunu belirten Kuba, "Hastalarımızın kilo kaybı, iştahsızlık, vücutta kistin oluşması, hazımsızlık, genital bölgeden, makattan kan gelmesi gibi şikayetleri olması halinde bir sağlık kuruluşuna, ilgili hekime kontrollerini ve taramalarını yapmalarını öneriyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)