• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
X hastalığı nedir? Japonya'da gizemli virüs
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı.

X hastalığı nedir?

X bir hastalık değil. Bir salgına veya birden fazla ülkeye veya kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek, şu anda bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için WHO tarafından benimsenen varsayımsal bir terim.

X hastalığı terimi Covid-19'dan önce ortaya çıkmış ve WHO tarafından 2018 yılında yayımlanan öncelikli hastalıklar listesinde yer almıştı.

Sağlık uzmanları bir sonraki büyük pandeminin yakında gerçekleşebileceğinden ve bunun Covid-19'dan daha ciddi olabileceğinden endişeleniyor.

JAPONYA'DA GİZEMLİ VİRÜS

Uzmanlar, nadir görülen fakat tehlikeli bir bakteriyel enfeksiyonun Japonya'da rekor hızla yayıldığı konusunda uyardı.

Geçen yıl toplamda 941 vaka görülürken bu yılın sadece ilk iki ayında 378 vaka rapor edildi.

2024'ün ilk iki ayında ise 378 vaka kaydedildi ve Japonya'nın 45 kentinde enfeksiyon tespit edildi. Japonya'da enfeksiyon tespit edilmeyen sadece 2 kent kaldı.

Japon medyasına göre, 2023 yılının son altı ayında tanı konan 50 yaş altı 65 kişiden üçte biri hayatını kaybetti.

Bu da hastalık nedeniyle 21 kişini öldüğü anlamına geliyor.

Çoğu vakaya "streptococcus pyogenes" adı verilen bir bakteri neden oluyor.

Daha yaygın olarak "strep A" olarak biliniyor; özellikle çocuklarda boğaz ağrısına neden oluyor ve birçok insan kaynağını bilmeden hastalığı atlatıyor.

Ancak enfeksiyona neden olan son derece bulaşıcı bakteriler, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ciddi hastalıklara, sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabiliyor.

Vakaların yüzde 30'u ölümle sonuçlanıyor.

Yaşlılar enfeksiyona yakalandığında soğuk algınlığına benzer semptomlar yaşayabiliyor ancak nadiren belirtiler boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjiti içerecek şekilde kötüleşebiliyor.

Ağırlaşan vakalarda enfeksiyon organ yetmezliğine yol açabiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir