• DOLAR 32.294
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2413.932
  • ...
"Kurban verelim ki, İsmail'lerimizi kurtaralım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurban kesmenin faziletine değinen Bölge alimlerinden Molla Beşir Şimşek, kurbanın Allah'a yaklaşma ve onun rızasını kazanma amacıyla kesilen hayvanın adı olduğunu belirtti.

 

Bütün ibadetlerde olduğu gibi kurban ibadetinin amacı, gayesi ve hikmetinin Allah'a yakınlaşmak olduğunu ifade eden Şimşek, "Kurban ibadeti tarih boyunca bütün ümmetlerde var olan bir ibadettir. Habil ve Kabil'in kurbanı, Hz. İbrahim'in İsmail'i kurban etmesi iki örnektir." dedi.

 

Peygamber Efendimizin ömrünün son on yılında her sene kurban kestirdiğini vurgulayan Şimşek, kurban kesmenin hikmetinin insanı takva sahibi yaptığını ve Allah'a yakınlaştırdığını ifade etti.

 

'Kurban kibri, bencilliği ve gururu yok eder'
Kurban kesmenin iki yönlü hikmeti olduğunu ve birinci hikmetinin kişi ve Rabbi arasındaki münasebeti düzenlediğini vurgulayan Şimşek, "Zira insan zamanla gaflete düşüp sahip olduğu malın, mülkün ve servetin Allah'ın kendisine bir lütfü olduğunu unutur, gururlanır ve Allah'a olan kulluğunu zedeler. İşte kurbana verdiği parayla, kurban kesmekle bu kötü duygulardan arınıyor, akıttığı kanla adeta içindeki manevi zehri ve Allah dışındaki zehirleri akıtarak temizleniyor. Kurban Kibri, bencillik ve gururu adeta keserek yok ediyor. Aynı zamanda şunu ifade ediyor; ya rabbi mal, mülk senindir. Bu hayvanı nasıl gözüm kırpmadan kesebiliyorsam, bütün malımı, mülkümü senin rızana karşılık vermeye hazırım." ifadelerini kullandı.

 

'Kurban İbrahim'i bir teslimiyettir'
Şimşek, Hz. İbrahim'in Allah'ın emrini yerine getirme uğruna en değerli serveti olan öz evladının boynuna tereddütsüz bıçağı dayayarak, Allah'a olan bağlılığını ortaya koyduğuna dikkat çekerek, "Kurban kesmek İbrahim'i bir teslimiyet ve yiğitliğin manasıdır. Yoksa et yemek veya yedirmek değildir. Zaten Allah (c.c) bu gerçeği Hac süresinin 37. Ayetinde açıklıyor; 'Onların ne (Sadaka edilen) etleri, ne de kanları hiçbir zaman Allah'a erişmez. Fakat sizden ona (yalnız) takva (Allah'ın emirlerine itaat ve yasaklarından ictinab titizliği) ulaştırır." diye konuştu.

 

Kurban kesip fakir ve muhtaçlara dağıtmanın toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutacağını dile getiren Şimşek, "Kurban Sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Zenginin malını Allah'ın rızası uğruna harcama zevkini ve alışkanlığını kazandırarak cimrilik ve dünya malına tutkun olma hastalığından kurtarır. Öbür taraftan fakirinde kalbindeki haset, kin ve nefret duygularından kurtularak zengine sevgiyle bakmasına vesile olur." şeklinde konuştu.

 

'Kurban kesmenin ikinci faydası'
Kurban kesmenin ikinci faydasının kulun bir ibadeti yerine getirerek, ahiretini kazanmasına vesile olduğunu belirten Şimşek, "Peygamberimiz, 'hiçbir kul, kurban günü Allah indinde kurban kanı akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zira kesilen hayvan kıyamet günü boynuzu ile tırnaklarıyla gelecektir. Kesilen kurbanın kanı yere düşmeden Allah nezdinde yüce bir mevkie ulaşır. O halde gönül hoşluğuyla kurbanınızı kesiniz' diye buyurduğunu söyledi.

 

Şimşek, konuşmasının devamında şu tavsiyelerde bulundu: "Kurbanın her bir kılı için bir sevap vardır. Kurban kulun Allah'a karşı olan yakınlığını artırır. Kurban vesilesiyle Allah'a olan itaati ölçülür. Kurban bizlere Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in teslimiyetini hatırlatır. Kurban Allah'ın nimetlerinin şükrünü ifadır. Kurban atamız Hz. İbrahim'in sünnetini ihyadır. Halkımıza tavsiyemiz, ihmal edilmiş bu ibadeti ihya edelim. Bu vesile ile fakirleri de sevindirelim. Ama özellikle İslami yardım derneklerin vasıtasıyla bu görevi ifa edelim. Zira bu dernekler gerçek fakirleri tespit ve onlara ulaşmada yardımcı olacaklardır." (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir