• DOLAR 32.421
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2441.32
  • ...
`Şark Medrese Alimleri Toplantı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - İlim Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı (İLEKDAV) "Şark Medreseleri ve Âlimleri Toplantısı"nın 5`incisini Siirt`in Baykan ilçesinin Ziyaret beldesinde bulunan Seyda Mele Muhyeddin Havili Kur`an kursunda gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen toplantıya Seyda Mela Abdurahmani Havili, Şeyh Fetullah Ayte, Şeyh Mesut Ayte, Lübnan`dan Şeyh Cemal, Suriye`den şeyh Muhammed Said, Seyda Mela Mehmet Emin Yıldırım, Şeyh Hikmetullah Geylani, Şeyh Cemalettin Geylani, Seyda Mela Abdurrahman İnal, Seyda Mela Abdullahalim, Seyda Mela Abdülkerim, Seyda Mela Mehmet Tahar Baran, Mela Vezir Aslan, Mela Kutbettin Akdemir, Mela Mesut Eser, Seyda Mele Reşit, Siirt Müftüsü Faruk Arvas, Prof. Dr. Halil Çiçek, Seyda Mela Arif Karakaya`dan oluşan yaklaşık 150 medrese müderrisi katıldı.

Toplantı Kur`an tilavetiyle başladı. İLEKDAV Genel Sekreteri Nizamettin Yakışır`ın 3 dilde sunuculuğunu yaptığı toplantıda selamlama konuşmasını yapan Seyda Mela Muhyeddin Havilİ`nin oğlu Seyda Mela Abdurrahman Havili, köylerde ve şehirlerde yapılan medrese sayılarının artmasının sevindirici bir durum olduğunu belirtti.

Havili, sözlerini şöyle sürdürdü, ""Bugün ilim ehlinin eline büyük bir fırsat geçmiştir. Her tarafta medreseler yapılıyor, talebeler yetiştiriliyor. Malumunuzdur ki, ilmin ve âlimin değeri Allah katında çok büyüktür. Allah bilmediğiniz şeyleri âlimlerden sorun. Allah`tan en çok korkanlar âlimlerdir. Şunu sizden rica ediyoruz ki, bu medreselerde ihlaslı bir şekilde ilmiyle amel eden âlimler yetiştirelim."

Konuşmacı olarak katılan İLEKDAV Genel Koordinatörü Prof. Dr. Halil Çiçek, bu kadar medreseler ve alimler varken insanlarımızın İslam`dan habersiz yaşamaları kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Doğu ve Güneydoğu bölgesi diğer bölgelerden farklıdır. Çünkü yüzyıllardır bu coğrafyamızda âlimler yetişiyor. Bu kadar âlimlerin, mollaların, talebelerin ve medreselerin olduğu bu bölge ne yazık ki Batıda olduğu gibi burada da insanların birçoğu dinin ne olduğunu bilmiyor.

Bugün okullarda ve üniversitelerde dini eğitimler verilmediği için, burada yetişenler İslam`dan habersiz yetişiyor. Yeni yetişen nesil bilmediği içindir ki yaşamıyor. Yoksa bu nesil İslam düşmanı değildir. Medrese âlimleri, kanaat önderleri bu topluma rehberlik yapmak zorundayız. Aksi takdirde Allah`a karşı mesuliyet içersinde olacağız." dedi.

Âlimlerin Peygamber varisleri olduğunu vurgulayan Çiçek, "Feslerimizi önümüze koyup düşünmeliyiz. Nasıl ki, Hz. Peygamber yaşadığı devirde insanları İslam`a çağırmak için, onları kötülükten alı koymak için mücadele etmişse; bu gün bizlerde aynı görevi üstlenmeliyiz. Artık Peygamber yoktur, vahi de yoktur. Bu insanlara artık Peygamber varisleri olan alimler rehberlik yapacaktır. Bizler birliğimizi ve beraberliğimizi kurarak bu davayı yüceltmek ve insanlara götürmek için mücadele etmeliyiz." diye konuştu.

Toplantının amacını açıklayan İLEKDAV Başkanı Tayyip Elçi, "Medreselerimizi tekrar ihya ve ıslah etmek, tarihte olduğu gibi, peygamber varisi, âlim, arif, mübelliğ ve mürşitler yetiştirmek için bir araya geldik. Böylesine önemli ve bir o kadar zor bir görevi bireysel olarak yapmanın mümkün olmadığını söylemeye hacet yok. Onun için bir araya gelip birlik olmamız lazım. Birlikte hareket etmemiz lazım. Şura ile karar alıp tatbik etmemiz lazım. Medreselerin müfredat ve programlarını yeniden ele alıp geliştirmemiz ve güncelleştirmemiz lazım." diye toplantının amacını anlattı.

Toplantı Suriye`den gelen Şeyh Muhammed Said, Oxin Medrese Müderrisi Şeyh Fetullah Ayte ve Siirt Müftüsü Faruk Arvas birer konuşma yaptılar. Daha sonra Seydaların görüş belirtmesinin ardında yenilen yemekle toplantı sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir