• DOLAR 32.411
  • EURO 34.872
  • ALTIN 2386.61
  • ...
Av. Çaldır: "28 Şubat süreci yeni mağduriyetlerle devam etmektedir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MAZLUMDER Adana Şube tarafından 28 Şubat Askeri Darbesi'nin 27'nci yıl dönümünde İnönü Parkı'nda basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasını MAZLUMDER Adana Şube Başkanı Avukat Ali Çaldır okudu.

28 Şubat askeri darbesiyle yaşanan hak ihlalinin giderilmesine rağmen bir çok mağduriyetin devam ettiğine dikkat çeken Çaldır, 28 Şubat'ın brifingli-siyasi yargılamalarının yok sayılmasını, halen cezaevlerinde tutulan 28 Şubat mahpuslarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın derhal serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirtti.

Gazze'de yaşanan soykırımı önlemek için somut hiçbir adım atılamamasının öfkesini yaşadıklarını ifade eden Çaldır, diğer taraftan 28 Şubat darbesinin mağduriyetlerin halen giderilmemiş olmasının kızgınlığını taşıdıklarını kaydetti.

"İhlallerin önemli bir kısmı halen devam etmektedir"

Çaldır, "Darbeciler tarafından 1000 yıl süreceği ifade edilen 28 Şubat, darbe hazırlık süreçlerine tekabül eden 92-93 yılından itibaren orduda, yargıda, medyada, üniversitelerde ve kamu imkanları ile semirtilmiş sermaye çevrelerinde derin bir aklın ürünü olarak olgunlaştırılmıştır. Bu iş birliği sürecinde gerçekleştirilen darbe, önceki darbelerde olduğu gibi çok farklı başlıklarda insan hakları ihlallerine sebep olmuştur. Üstelik bu ihlallerin önemli bir kısmı halen devam etmektedir. Darbe sürecinde inançlı insanlar, küçük fikir grupları ve çeşitli cemaat mensupları resmî ideolojinin dayattığı yaşam ve düşünce biçimini kabul etmedikleri için, fikir ve düşüncelerinden dolayı yargılanmış ve hapsedilmiştir. İnsanlar işkence altında ve avukatsız olarak zorla imzalatılan ifadelerle, emniyette konulan örgüt isimleri ile tutuklanmış ve idam cezalarına, müebbet cezalarına çarptırılmıştır." diye konuştu.

"28 Şubat sürecinin ürünü olan istihbari raporlar da halen devletin hafızasını oluşturmakta"

MAZLUMDER olarak, o dönemin brifingli yargı kararları ile yargılanıp mahkûm edilen insanların yeniden yargılanabilmeleri için uzun süreli bir kampanya yürüttüklerini vurgulayan Çaldır, "Bir kısmı ile ilgili olumlu sonuçlar alınmış olsa da halen cezaevinde olan ve bedel ödeyen mahpuslar ve aileler bulunmaktadır. 28 Şubat'a ilişkin yaşanan diğer bir önemli mağduriyet ise dönemin baskıcı ortamından dolayı kamu görevinden çıkartılmış veya istifaya zorlanmış, kamu görevine alınmamış, başörtüsü yasakları sebebiyle eğitim öğretim süreçlerini tamamlayamamış kişilerin yaşadığı mağduriyetlerdir. Konuyla ilgili bazı yasal düzenlemeler yapılmış ve birtakım haklar iade edilmiş olsa da farklı statüler sebebiyle ya da kanuni düzenlemenin kapsamı dışında kaldığı için görevine dönemeyen ve halen hakları iade edilmeyen ya da eksik iade edilen kişiler bulunmaktadır. Örneğin kamu kurumlarında görevine iade edilen kişilere, çalışmadıkları döneme ilişkin özlük hakları (ilgili sürenin emekliliğe sayılması hariç) verilmemiştir. Diğer bir temel sorun da darbe sürecinin tam olarak aydınlatılamamış olması ve sürece dahil olan yargı, medya, üniversiteler, sermaye çevreleri gibi unsurlardan hakkıyla hesap sorulmamasıdır. Oysa yüzleşilmeyen ve hakkıyla hesap sorulmayan her darbenin bir sonraki darbe ya da girişimlerin tetikleyicisi olduğu gerçeği ortadadır. Aynı şekilde 28 Şubat sürecinin ürünü olan istihbari raporlar da halen devletin hafızasını oluşturmakta olup bu konuda bile bir adım atılmamıştır." şeklinde konuştu.

"28 Şubat mahpuslarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz"

Binlerce insanın hayatını karartmış olan 28 Şubat sürecinin her yönüyle aydınlatılmasını ve bu sürecin bütün aktörlerinin açığa çıkartılarak bunlardan hesap sorulmasını beklediklerini söyleyen Çaldır, "28 Şubat sürecinde oluşturulan istihbari kayıtların bugün dahi insanların önüne engel olarak çıktığı gerçeğinden hareketle devletin kirli ve manipüle edilmiş hafızasının temizlenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Kıyıda köşede kalmış, sesini duyuramamış insanların mağduriyetlerinin ortaya çıkarılıp çözülmesini sağlayacak bir yüzleşme ve hesaplaşma mekanizmasının ya da bu konularda icra yetkilerine sahip bir komisyonun kurulması gerekliliğini hatırlatıyoruz. Göreve dönemeyen kişilerin derhal göreve döndürülmelerini, diğer mağdurların ise haklarının parça parça ya da yüzeysel olarak değil tam anlamıyla iade edilmesini, maddi manevi zararların tazmin edilmesini bekliyoruz. 28 Şubat sürecindeki siyasi yargı kararlarının iptal edilerek 28 Şubat'ın brifingli-siyasi yargılamalarının yok sayılmasını, halen cezaevlerinde tutulan 28 Şubat mahpuslarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir