• DOLAR 32.564
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2444.413
  • ...
Dahlan Yine Ürdün`e Kaçtı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin güvenlik kaynakları, Fetih Hareketi`nden atılan Dahlan`ın dün öğle saatlerinden el Kerame kapısından çıkarak Ürdün`e kaçtığını bildirdi.

Filistin Enformasyon Merkezi`nin söz konusu kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Filistin Özerk Yönetimi güvenlik güçleri Muhammed Dahlan`ın özel korumalarının tamamını gözaltına aldı. Gözaltına alınanların Ebu Ali Şahin, Tevfik Ebu Huse, Süfyan Ebu Zayide ve koruma ekibi başkanı Ebu Halid Şeneb olduğu belirtildi.

Dahlan`ın kullandığı özel otomobile de el konulduğu ancak Dahlan`ın el Kerame kapısından Ürdün topraklarına geçmesine izin verildiği kaydedildi.

Batı Şeria`daki güvenlik güçleri bu sabah Dahlan`ın Ramallah`taki villasına baskın düzenlemiş ve yirmiyi aşkın kişiyi gözaltına almış, ayrıca 15 parça silaha, bilgisayarlara, belgelere ve iletişim cihazlarına el koymuştu.

Görgü tanıkları, onlarca silahlı kişi tarafından korunan Dahlan`ın villasına güvenlik güçlerinin kalabalık bir grupla baskın yaptığını, üç çöp kamyonunun villaya giden yolu trafiğe kapattığını, daha sonra askeri ciplerin evi kuşattığını, baskın sırasında motosikletlerle kaçmak isteyen bazı kişilerin takip edilerek yakalandığını ve Dahlan`ın korumalarının baskını gerçekleştiren güvenlik güçlerine karşı koymadığını söyledi.

Fetih Hareketi eski üyesi Muhammed Dahlan, geçen Cuma günü Ramallah`a dönmüş ve Dahlan`ın dönüşü kavgalı olduğu Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas`a meydan okuma olarak yorumlanmıştı.

Dahlan, bugün Şihap Haber Ajansı`na telefon ile yaptığı açıklamada, Mahmud Abbas`ın Yaser Arafat`ın 1 milyar 863 milyon dolarını çaldığını iddia etti. Bu parayı Yaser Arafat`ın kara günler için topladığını iddia eden Dahlan, o paradan sadece 700 milyon doların kaldığını da öne sürdü.

YILBAŞI`NDA ÜRDÜN`E SÜRGÜN EDİLMİŞTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas`a karşı sivil darbe hazırlığı iddiasıyla Dahlan, Ocak ayıortalarında Ürdün`e sürgün edilmişti. Abbas`ın başında bulunduğu El Fetih`in en yüksek karar organı olan Merkez Komitesi üyesi de olan Dahlan, geçtiğimiz yılın kasım ayında ise ailesini Ürdün`e göndermişti.

KUDÜS`TEKİ GÖSTERİLER SIRASINDA İSRAİL`LE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Geçtiğimiz yılın Mart ayında Mescid-i Aksa yakınlarında Harab Sinagogun açılışı üzerine Filistinlilerle İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı sırada Muhammed Dahlan’ın İsrail parlamentosu Knesset üyeleriyle görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Kudüs’te bir otelde yapılan bir görüşmenin yaklaşık dört saat sürdüğü ve İsrailli yetkililerin birçok konuda Dahlan’a fikir verdiği de öne sürülmüştü.

Dahlan ise ``İsrail rejimindeki bazı yetkilileriyle görüştüğüm bir sır değil. Bunlar arasında Kadima Partisi Genel Başkanı Hayim Ramon da var. Onlarla başta siyasi olmak üzere birçok konuyu konuşuruz” şeklinde onuşmuştu.

İKİ AY ÖNCE EL FETİH`TEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ

El Fetih’teki güçlü isimler arasında gösterilen ve İsrail ile gizli ilişkileri ifşa olan Muhammed Dahlan, geçtiğimiz Haziran ayında örgütten ihraç edilmişti. Dahlan’ın ihracının El Fetih Merkez Komitesi tarafından oylama ile kabul edildiği de belirtilmişti.

DAHLAN KİMDİR?

Dahlan, özerk yönetimin oluşturulmasından sonra bir süre bu yönetime bağlı Koruyucu Güvenlik biriminin Gazze sorumluluğunu yaptı. Bu makamı işgal ettiği sıradaki taşkınlıkları ve arka planda İsrail`le gizli ilişkiler içine girerek işler çevirmesi üzerine Arafat onu yakın çevresine almayı tercih etti ve kendisinin ulusal güvenlik danışmanı yaptı.

Dahlan, Gazze`de Koruyucu Güvenlik sorumlusu olduğu sırada en çok işkenceleriyle ün salmıştı. Onun ve yine Koruyucu Güvenlik`in Batı Yaka bölgesi sorumlusu Cibril er Recub`un işkenceleri yüzünden onlarca Filistinli hayatını kaybederken, onlarcası da sakat kaldı. Dahlan, Filistinlilere yönelik tutuklama kampanyalarında bazen işgalcilerle yarışırdı. Örneğin 25 Şubat 1996`da başlattığı tutuklama kampanyasının, İsrail`in 1967`de Gazze`yi işgal etmesinden buyana gerçekleştirilen en geniş çaplı tutuklama kampanyası olduğunu Dahlan bizzat kendisi ifade etmişti. Yani bunu kendisi için bir iftihar vesilesi sayıyordu.

Bir yandan Filistinli direnişçilere bu zulümleri ve işkenceleri yapan Dahlan diğer yandan sık sık işgalcilerle gizli görüşmeler yapıyordu

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir