• DOLAR 32.558
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2447.868
  • ...
Sığınmacılar için `kimlik kartı` çıkarıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye`ye sığınan Suriyelilere kimlik kazandırmak için akıllı kart uygulaması başlatıldı. Habertürk Gazetesi`nden Menekşe Ataselim`in haberine göre Emniyet Genel Müdürlüğü ve elektronik güvenlik sistemleri entegratörü Sensormatic`in geliştirdiği kart ile sığınmacıların kimlik bilgileri, 10 parmak izleri ve devlet tarafından verilen para yardımı tek kartta bir araya geldi.

Sistemin dünyada bir ilk olduğunu vurgulayan Sensormatic Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uzelli, "Sığınmacı kamplarında ilk kez böyle bir elektronik sistem uygulanıyor. Devlet buradaki ihtiyacı iyi analiz etti. Bu kişileri tanımak için biometrik data almak gerek. Kimliklendirmenin yanında suça karışma ihtimallerini de düşünmek gerek. Birleşmiş Milletler`e (BM) göre sığınmacılar, ülkelerinde işler yoluna girse de bulundukları yerde ortalama 3-5 yıl kalıyorlar. Dolayısıyla kimlik bilgileri önemli" dedi.

Elektronik kimlik uygulamasının başlangıçta 20 kampta yaklaşık 56 bin sığınmacı için faaliyete geçtiğini kaydeden Uzelli, 4-5 ay içinde 500 bin sığınmacıyı kapsayacak boyuta ulaşacağını ifade etti.

KARTIN ÖZELLİKLERİ
Sığınmacı kartlarına kişinin kimlik bilgilerinin yanı sıra 10 parmağının izi de dijital olarak kaydediliyor. Devletin yaptığı para yardımı da bu kartlara yükleniyor ve kamplardaki marketlerde kartla alışveriş yapılıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir