Malatya'da tarıma 100 milyon dolarlık destek
Malatya'da, depremler sonrasında tarımsal üretimin geliştirilmesi ve göçün tersine çevrilmesi amacıyla Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) finansörlüğünde yürütülecek "Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi" misyon toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapsamında 65 milyon dolar olan bütçenin 100 milyon dolara çıkarılması planlanıyor.
6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da, depremlerin tarım ve hayvansal üretimdeki negatif etkinin tersine çevrilmesi amacıyla başlatılan "Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi" misyon toplantısının 2'ncisi Devlet Su İşleri Malatya Şube Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) finansörlüğünde gerçekleştirilecek projenin; Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ ve Bingöl illerini kapsaması beklenirken, 65 milyon dolar olan bütçenin 100 milyon dolara çıkarılması planlanıyor.
"Bütçeyi 100 milyon dolara çıkarmayı düşünüyoruz"
Proje ile sunacakları katkının vatandaşlara direkt dokunmasını istediklerini dile getiren Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Daire Başkanı Mutlu Turan, "Deprem sonrası kent 70 binin üzerinde göç vermiş, hatta yeni göçler oluşabileceği noktasında bilgiler aldık. Yeni göçler oluşmaması, gidenleri burada tutabilmek, kırsala göç edenleri de kırsalda tutabilmek ve kırsalda geçim kaynaklarını iyileştirebilmenin yollarını arıyoruz. Malatya tüm ilçeleriyle bu proje kapsamında. Önceki projenin bütçesi 50 milyon Dolar, şimdi ki ise 65 milyon dolar. Biz bu bütçeyi 100 milyon dolara çıkarmayı düşünüyoruz " diye konuştu.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner de projenin 7 yıl süreceğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Ülke Direktörü Liam Chıcca da kentten göç edenlerin bölgeye geri getirilebilmesi için yapılması gereken çalışmalar arasında ek istihdam fırsatlarının oluşturulmasının bulunduğunu belirtti.
Projeyle 6 Şubat'ta kentte meydana gelen depremlerin yol açtığı tahribat ile ekonomik kayıpların etkisinin hafifletilmesi amaçlanıyor.
Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında bölgede yaşayanların refah seviyelerini yükseltmeye yönelik seracılık, bağ terbiye sistemi, meyve bahçesi tesisi, arıcılığın geliştirilmesi, hayvan barınaklarının iyileştirilmesi, sulama havuzları, tarla içi damla sulama ile güneş enerjili su ısıtma sistemi gibi yatırımlara hibe sağlanacak.
Toplantıya; Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Ülke Direktörü Liam Chıcca, Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, Devlet Su İşleri 92. Şube Müdürü Mehmet Aytaç Sucu ve Projeye destek veren ülke temsilcileri ile ilçe şefleri katıldı. (İLKHA)