• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Paket beklentileri karşılamamıştır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'Demokratikleşme Paketi'nin sunum şeklinin yanlış olduğunu belirten Gaziantep Barosu Başkanı Av. Ali Elibol, "Dün Başbakan'ın sunduğu 'Demokratikleşme Paketi'ndeki temel hak ve özgürlükleri sonuna kadar destekliyoruz. Ancak paketin sunum şeklini şık görmedik. Sunum yapılırken demokratik hakların bir sadaka gibi verildiği izlenimi edinildi. Oysa demokratik haklar sadaka olarak değil, halk hak ettiği için verilir." dedi.

 

Pakette hukukla ilgili bir pasajın olmadığını da belirten Elibol, "Bu ülkede hukuk devleti bütün kurum ve kurallarıyla oturmadığı sürece bu tür paketler bir lütufmuş gibi sunulmaya devam eder." ifadelerini kullandı.

 

Paketten özel yetkili mahkemelerle ilgili bir düzenleme beklediklerini fakat bulamadıklarını belirten Elibol, "Özel yetkili mahkemeler Türkiye'nin kanayan bir yarasıdır. Özel yetkili mahkemeler hukuk devletlerinde olamaz." ifadelerini kullanarak Özel Yetkili Mahkemelerin kesinlikle ortadan kalkması gerektiğini söyledi.

 

Paketten işçi ve sendikal haklarla ilgili bir kararın da olması gerektiğini belirten Elibol, Alevilere de daha fazla hak verilmesini beklediklerini söyledi.

 

Elibol, "Sayın Başbakan bunun bir ilk ve son olmadığını söyledi, bundan sonraki açılımları da ilgiyle bekliyoruz. Her türlü Demokratikleşme adımını her zaman destekleyeceğiz." Diyerek bu tür paketlerin devamı etmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Av. Halil Kılıç ise, "Paketin hazırlanma gerekçesi, bizzat Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği üzere Avrupa Birliği'ni memnun etmeye yöneliktir." ifadelerini kullanarak Paketin halkın taleplerini karşılamadığını söyledi.

 

Özel Yetkili Mahkemelerden ve Emniyet, istihbarat ve Adalet Bakanlığı'nın hukuksuz müdahalelerinden kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmediğini de belirten Kılıç, "Yargılamalarında haksız yere mahkûm olanlara düzenleme yapılacağına dair bir umutta verilmemiştir. Terörle Mücadele Kanunu'nda hangi suçların işlenmesi halinde mahkûmiyet verilebileceğine ilişkin yeterli ve çerçevesi çizilmiş düzenlemelerde yapılmamış." Dedi.

 

Kılıç, Paketin beklentileri karşılamadığını belirterek, "Yürütmeye bağlı birimlerin adalete müdahalelerini engelleyecek ve yapılmış müdahaleler sebebiyle yeniden hak iadesine sebep olacak düzenlemeler yapılmamıştır. Örgütlenme özgürlüğünü engelleyen unsurların ortadan kalkmasını sağlayacak düzenlemeler de bu pakette yer almamıştır. Kız ve erkeklerin karma bir şekilde okutulması dayatmacılığından da vazgeçileceği yönünde bir işaret de görünmemektedir." şeklinde konuştu. (Şefik Met - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir