• DOLAR 32.395
  • EURO 34.628
  • ALTIN 2381.786
  • ...
Afganistan'ın dünya ülkeleriyle diplomatik ilişkileri her geçen gün genişliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdulkebir, Nangarhar Üniversitesi'nde düzenlenen "Uluslararası İklim Değişikliği Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Afganistan'daki siyasi, ticari ve sosyal gelişmelere ilişkin bilgiler vererek dünya ülkeleriyle sürdürdükleri diplomatik ilişkilerin ulaştığı seviyeyi anlattı.

Afganistan'da hiçbir yerli veya yabancı unsurun İslami sisteme karşı en ufak bir hareket yapmasına izin verilmeyeceğinin altını çizen Abdulkebir, son 20 yılda ülkede İslami sistemi sağlamlaştırmak için birçok fedakârlık yaptıklarını ve bundan hiçbir koşulda taviz vermeyeceklerine vurgu yaptı.

Dünya ülkelerinin de Afganistan İslam Emirliği ile etkileşim kurmanın yollarını bulmaya çalıştığını belirten Abdulkebir, yakın bir tarihte BM organizasyonuyla yapılması kararlaştırılan Doha Toplantısı'nın bu amaçla düzenleneceğini söyledi.

Abdulkebir, dünya ülkelerinin Afganistan İslam Emirliği'ni resmi olarak tanıdıklarını açıklamasalar da diplomatik, ticari ve sosyal düzeyde sürdürülen resmi ilişkilerin mevcut hükümeti tanıma anlamına geldiğini kaydederek bu ilişkilerin her geçen gün genişlediğine vurgu yaptı.

Afganistan İslam Emirliği hükümeti dışında, hiçbir gücün Afganistan topraklarının başka ülkelere karşı kullanılmayacağını garanti edemeyeceğinin altını çizen Abdulkebir, "Esasen İslam Emirliği resmen tanındı, çünkü sizin temsilcilikleriniz ve büyükelçilikleriniz ülkemizde açık ve bizim büyükelçiliklerimiz de ülkenizde faaliyet gösteriyor. Ticari limanlar açık, mallarınız ülkemize, bizim mallarımız da sizin ülkenize geliyor." dedi.

Afganistan topraklarının başka ülkelere karşı kullanılmayacağının bir kez daha yineleyen Başbakan Yardımcısı Abdulkebir, "34 vilayet ve 400'den fazla ilçe üzerinde tam egemenliğe sahip olan ve güvenliği sağlayan İslam Emirliği dışında hiç kimse bunu garanti edemez. İslam Emirliği, Afganistan topraklarını kimsenin komşularına ve dünyaya karşı kullanmasına izin vermeyecektir." dedi.

NATO'nun 20 yıl boyunca Afganistan'da işgalci olarak kaldığını dile getiren Abdulkebir, mevcut hükümetin ve Afganistan halkının bir daha yabancı ülkelerin Afganistan'da askeri varlığına izin vermeyeceğini söyledi.

Mevlevi Abdulkebir, "Tarih boyunca Afganlar hiçbir zaman kimseye sorun çıkarmadı; topraklarımızı ihlal edenler yabancılardı. Afganlar sakin ve barışçıl insanlardır." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir