• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Sudan, barış görüşmelerine dair BM'nin açıklamalarını yalanladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sudan Cumhurbaşkanlığı'ndan resmi bir kaynak, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'in Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan'ın Sudan genelinde etkilenen insanlara yardım erişimini kolaylaştırma konusunda anlaşmak üzere İsviçre'de HDK Komutanı Muhammed Hemedti ile görüşmeyi kabul ettiği yönündeki açıklamalarını yalanladı.

BM'den yapılan açıklamada, Sudan'daki çatışmanın iki tarafının insani yardımların ulaştırılması konusunu görüşmek üzere muhtemelen İsviçre'de bir araya gelmeyi kabul ettiklerini duyurmuştu. 

Sudan'ın Al-Ahdath gazetesine konuşan kaynak, Al-Burhan'ın Griffiths'ten bu konuda bir telefon almadığını belirterek, yardımla ilgili her şeyin Korgeneral İbrahim Cabir tarafından denetlendiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler uzmanları tarafından hazırlanan bir rapora göre, 15 Nisan'dan bu yana Sudan'da El Burhan liderliğindeki ordu güçleri ile Hemedti liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri arasında devam eden çatışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 10 bini Darfur'da olmak üzere binlerce kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler, bağışçılara savaşın ağırlığı altında ezilen Sudanlı sivillere bağışta bulunmaları için bir çağrı başlattı ve uluslararası topluma "Sudan'ı unutmama" çağrısında bulundu.

Örgüt, komşu ülkelere kaçan yerinden edilmiş kişiler de dâhil olmak üzere savaştan etkilenenlerin insani ihtiyaçlarının karşılanması için acilen 4,1 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

BM, Sudan nüfusunun yarısının- yaklaşık 25 milyon kişinin- insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyduğunu ve 1,5 milyondan fazla kişinin savaş nedeniyle ülkeden kaçarak Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Mısır, Etiyopya ve Güney Sudan'a gittiğini tahmin edildiğini belirtti. (İLKHA)  



Bu haberler de ilginizi çekebilir