İngiltere’de Filistin’le dayanışma eylemleriyle bilinen Filistin eylem grubu mensubu bazı aktivistlerin, cezaevinde sürdürdükleri uzun süreli açlık grevi nedeniyle hayati tehlike altında olduğu bildirildi. Avukatlar ve insan hakları savunucuları, Adalet Bakanlığı’nın acilen müdahale etmemesi durumunda grevcilerin hayatını kaybedebileceği uyarısında bulundu.
Yerel basına yansıyan bilgilere göre, yargılanmayı bekleyen iki aktivist yaklaşık 46 gündür yemek yemiyor. Hukukçular, bu sürenin geçmişte ölümle sonuçlanan açlık grevleriyle benzer bir aşamaya ulaştığını belirterek, yetkililerin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Avukatlar, grevcilerin sağlık durumunun hızla kötüleştiğini, kalıcı organ hasarı ve ani ölüm riskinin son derece yüksek olduğunu ifade etti. Buna rağmen Adalet Bakanı ile görüşme taleplerine şu ana kadar resmî ve bağlayıcı bir yanıt verilmediği aktarıldı.
Açlık grevindeki aktivistlere destek amacıyla cezaevleri önünde protesto eylemleri düzenlenirken, bazı milletvekilleri de hükümete açık çağrıda bulundu. Milletvekilleri, grevcilerin derhal hastaneye sevk edilmesini, tutukluluk koşullarının gözden geçirilmesini ve insan haklarına uygun bir çözüm üretilmesini talep etti.
Yetkililer ise şu ana kadar yalnızca grevcilerin sağlık durumlarının “mevcut cezaevi prosedürleri çerçevesinde takip edildiğini” açıklamakla yetindi.





