Dünya'nın derin deniz tabanının sadece yüzde 0,001'i keşfedilebildi

Ocean Discovery League, Scripps Okyanografi Enstitüsü ve Boston Üniversitesi'nden bilim insanları, şu ana dek derin deniz tabanının ne kadarının görsel olarak belgelendiğini kamuya açık veriler üzerinden analiz ederek anlaşılması için örnekler verdi.

Derin deniz dalışlarının kayıt altına alındığı 67 yıllık süreçte, insanlığın deniz tabanının yalnızca yüzde 0.0006 ila 0.001’lik bir kısmını keşfetmiş olduğu ortaya çıktı.. Bu en yüksek tahmine göre keşfedilen alan yaklaşık 3.823 kilometrekare (1.476 mil kare) olup, bu büyüklük ABD’nin en küçük eyaletlerinden biri olan Rhode Island’dan biraz büyük ya da Belçika’nın yaklaşık onda birine denk geliyor.

Araştırmanın başyazarı ve derin deniz araştırmacısı Katherine Bell ile ekibi, bu oranların anlaşılmasını kolaylaştırmak adına çeşitli görsel örnekler sundu.

Belçika ile derin deniz tabanının karşılaştırmalı görseli
Aşağıda yer alan görselde, derin deniz tabanında keşfedilen bölümün ABD'nin doğu kıyısı üzerine yerleştirilmiş hali gösteriliyor.

Dünya'nın derin deniz tabanının sadece yüzde 0,001'ini keşfettik

Avrupa’ya daha aşina olanlar içinse, aynı miktarda derin deniz tabanı, Belçika üzerine yerleştirilmiş şekilde sunuluyor.

Dünya'nın derin deniz tabanının sadece yüzde 0,001'ini keşfettik

Araştırmacılar, derin deniz tabanının yalnızca minik bir yüzdesine dair görsel kaydımız olduğunu belirtiyor. Oysa bu ekosistem, Dünya yüzeyinin yüzde 66’sını kapsıyor.

Yapılan gözlemlerin yüzde 30’u ise 1980 öncesine ait siyah-beyaz düşük çözünürlüklü fotoğraflardan oluşuyor.

Çalışmanın yazarları, 200 metreden daha derin dalışlara dair 43.000’den fazla kayıt topladı ve bu verilerden yola çıkarak derin deniz keşiflerinin tarihsel gelişimini inceledi. Bu kayıtlara özel sektörün petrol ve gaz keşifleri dahil edilmemiştir.

Derin deniz keşiflerinin artışı ve küresel eşitsizlikler

1960'lardan 2010'lara kadar, derin deniz dalışlarının sayısı dört kat arttı. Ancak zamanla bu keşifler daha çok kıyılara ve sığ denizlere yoğunlaşmaya başladı.

1970’lerde, tüm dalışların neredeyse yüzde 60’ı 2.000 metreden derin yapılırken, 40 yıl sonra bu oran sadece dörtte bir oldu.

Bugün, dünya okyanuslarının yüzde 97'sinin derinliklerini keşfeden beş ülke bulunuyor: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Yeni Zelanda, Fransa ve Almanya.

Derin okyanusun korunması için acil adımlar gerekli

Ocean Discovery League Başkanı ve kurucusu Bell, "Derin okyanusa yönelik hızla artan tehditlerle – iklim değişikliği ve potansiyel maden çıkarma gibi – bu kadar geniş bir bölgenin sınırlı keşfi, bilim ve politika açısından büyük bir sorun oluşturuyor" dedi.

"Kaynak yönetimi ve korunma konularında bilinçli kararlar alabilmek için derin okyanusun ekosistemlerini ve işleyişlerini çok daha iyi anlamamız gerekiyor."

Eğer dünya çapında 1.000'den fazla keşif platformu kurarsak bile, Bell ve ekibi, Dünya'nın tüm deniz tabanını görselleştirmenin yaklaşık 100.000 yıl süreceğini öngörüyor.

Araştırmanın sonuçları, küresel derin okyanusların keşfi ve incelenmesinde köklü bir değişiklik yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Bu çalışma, Science Advances dergisinde yayımlandı.

Kaynak: TRT Haber