TasteAtlas platformunun hazırladığı listede, velilerde yer alan 18.912 farklı yemek için toplanan 590.228 geçerli kullanıcı oylaması esas alınarak hazırlandı. Bölgeler kendilerine has geleneksel yemeklerin aldığı puan sistemine göre listede sıralandı. Bu sistemle sadece popülerlik değil, lezzet kalitesi ve geleneksel mutfak değerlendirmede baş gösterdi.

Listede İlk Sırada Kimler Yer Aldı?
Listede ilk sıralarda, gastronomi harikaları yer aldı. İtalya ve Yunanistan kendilerine Has zengin mutfak kültürü ile ilk onda en fazla bölge ile temsil edilen ülkeler olarak sıralandı. Akdeniz mutfağının zengin temsilcileri olan bu bölgeler; zeytinyağı, deniz ürünleri, peynir çeşitleri ve geleneksel tarifleri ile yüksek puanlar aldı. Ilk okula giren bölgeler, dünya çapında gastronomi turizminin en popüler bölgeleri olarak biliniyor. TasteAtlas verileri, bu köklü algının kullanıcıların puanlarıyla da desteklendiğini ortaya çıkardı.

Campania, İtalya (4.47 puan): Napoli Pizzası, Pizza Margherita ve Mozzarella di Bufala Campana gibi popüler ürünlerle en yüksek ortalamaya ulaştı.
Emilia-Romagna, İtalya (4.45 puan): Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma ve Geleneksel Modena Balsamik Sirkesi gibi ürünleriyle ikinci sırada yer aldı.

Yunanistan, listede üst sıralarda yer alan bir diğer ülke oldu. Girit (Crete, 4.42 puan), Makedonya (4.41 puan), Kiklad Adaları (Cyclades, 4.41 puan), Mora Yarımadası (Peloponnese, 4.40 puan) ve Kuzey Ege (North Aegean, 4.38 puan) ilk 10'da yer alan Yunanistan bölgeleri oldu.

Türkiyeden sıralamaya giren bölgeler ise şu şekilde oldu:

Marmara Bölgesi (4.22 puan - 33. sıra): Döner kebab (4.5),

Hünkar beğendi (4.5),

İskender kebap (4.5),

Paçanga böreği (4.4),

Beyti kebab (4.4) yemeklerle sıralamaya girdi.

Ege Bölgesi (4.16 puan - 60. sıra): Çökertme kebabı (4.5),

Çöp şiş (4.4),

Afyon Sucuġu (4.4),

Aydın İnciri (4.4),

Manisa kebap (4.2) gibi lezzetler listede yer aldı.

Karadeniz Bölgesi (4.15 puan - 65. sıra): Samsun Pidesi (4.6),

Çarşamba pidesi (4.5),

Trabzon Butter (4.5),

Hamsi tava (4.3),

Terme Pidesi (4.3) gibi yöresel ürünlerle temsil edildi.

Gaziantep Bölgesi (4.13 puan - 78. sıra): Antep fıstığı (4.7),

Beyran çorbası (4.5),

Katmer (4.5),

Gaziantep baklavası (4.5),

Alinazik kebab (4.4) lezzetler listede yer aldı.

İç Anadolu Bölgesi (4.12 puan - 80. sıra)





