Global en güçlü mutfak platformlarından TasteAtlas, milyonlarca kullanıcının oyuyla ve uzman görüşleri ile hazırlanan 2025-26 " Dünyanın En Leziz 100 Mutfağı" sıralaması yayınlandı. 16 bine yakın yemeğin, kullanıcıların puanlamalarıyla elde edilen sıralama, dünya mutfakları arasındaki rekabeti yeniden arttırdı.

Yapılan bu yarış listesinin başında İtalya yer aldı. Türkiye Mutfağı ise doğal yükselişini sürdürerek 7. sıraya yerleşti. Işte araştırılan o lise ve ülkelerin yer aldığı yemekler..

İlk Sırada İTALYA

16 binin üzerinde yemek için yapılan toplam 590 binden fazla değerlendirme sonucunda listenin zirvesinde bu yıl 4.64 puanla İtalya yer aldı.

Ülkenin öne çıkan lezzetleri arasında: Napoliten pizza (4.8), Tartufo bianco d'Alba (4.8), Parmigiano Reggiano (4.7) ve San Daniele jambonu (4.7) bulunuyor.

İkinci YUNANİSTAN

Geçen yılın lideri Yunanistan, bu yıl 4.60 puanla ikinci sıraya yerleşti. Ülkenin en yüksek puanı alan ürünleri arasında Lakonia Finiki zeytinyağı (4.8), Ege fıstığı (4.7), Santorini Fava (4.7) ve Kontosouvli (4.7) öne çıktı.

PERU Sıralamadaki Yerini Koruyor

Latin Amerika mutfakları arasında güçlü bir konuma sahip olan Peru, 4.54 puanla üçüncülüğe yerleşerek gastronomik çeşitliliğini bir kez daha kanıtladı.

Türkiye Mutfağı 7.Sırada

Türkiye, geleneksel yemekleri ve yerel ürünlerinin aldığı yüksek puanlarla bu yıl da listenin üst sıralarında kalmayı başardı. 4.49 puanla dünyanın en iyi 7. mutfağı olarak gösterilen Türkiye, geçen yıllardaki istikrarlı başarısını sürdürdü.

Türkiye için önerilen en yüksek puanlı lezzetler ise şöyle:

Kahvaltı: 4.7

Antep fıstığı: 4.7

Piliç Topkapı: 4.7

Tombik Döner: 4.6

Kalamar Tava: 4.6

Muhabir: AMMAR KIZILÇINAR