Bakan Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Alanında yürüttüğü eşsiz çalışmalarla ‘Yüzyılın En İyi Beyin Cerrahı’ seçilen Prof. Dr. Gazi Yaşargil Hocamızın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Bilime adadığı ve bir asra yaklaşan ömründe hepimiz için örnek teşkil eden nice işe imza atmıştı. Onun hatırasını yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Mekânı cennet, makamı ali olsun" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil, 6 Temmuz 1925 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim hayatına Ankara’da devam eden Yaşargil, Atatürk Lisesi'nin klasik şubesinden 1943 yılında mezun oldu. Aynı yıl tıp eğitimine Almanya’daki Friedrich Schiller Üniversitesi’nde başladı ancak savaş koşulları nedeniyle eğitimini İsviçre Basel Üniversitesi'nde tamamladı ve 1949 yılında mezun oldu.
Tıp kariyerine nöroloji, dahiliye ve genel cerrahi asistanlıklarıyla başlayan Yaşargil, 1953 yılında Zürich Üniversitesi'nde beyin cerrahisi uzmanlığına adım attı. 1960’da doçent, 1965’te profesör ve 1973 yılında ordinaryüs profesör unvanını aldı.
Mikrocerrahide Çığır Açtı
1965-1966 yıllarında Amerika’daki Burlington-Vermont Üniversitesi'nde mikrovasküler cerrahi eğitimini aldı ve bu alandaki teknikleri ilk kez hayvan beyninde uyguladı. 1967’de yeniden Zürich’e dönerek mikroteknikleri beyin ve omurilik cerrahisine kazandırdı. Geliştirdiği "mikrocerrahi" ve "sisternal açılım" yöntemleri, anevrizma, damar malformasyonları, tümörler ve epilepsi cerrahisinde devrim yarattı. 1968-1993 yılları arasında kurduğu mikrocerrahi laboratuvarında dünyanın dört bir yanından 3000'den fazla cerraha eğitim verdi.
Dünya Üniversitelerinde Onurlandırıldı
Emekli olduktan sonra ABD Arkansas Üniversitesi'nde görev alan Prof. Dr. Yaşargil, burada da ameliyatlar, dersler ve mikronöroşirurji eğitimleri verdi. İsmi Oxford, Little Rock ve Pekin’de kurulan mikrocerrahi laboratuvarlarına verildi. Zürich ve Arkansas Üniversitelerinde adına kürsüler ve yıllık konferanslar düzenlendi.
Uluslararası Onursal Profesörlükleri
Prof. Dr. Yaşargil, aralarında Türkiye, Çin, Almanya, Estonya, Peru ve ABD'nin de bulunduğu birçok ülkedeki üniversiteden onursal profesörlük unvanları aldı. 2013 yılına kadar aktif cerrahi ve akademik faaliyetlerine devam eden Yaşargil, 98 yıllık yaşamını bilime adamış bir efsane olarak tarihe geçti.