ABD Başkanı Donald Trump, görev süresi boyunca altı savaşı durdurduğunu ve bunlardan birinin Mısır ile Etiyopya arasında çıkmak üzere olan bir savaş olduğunu iddia etti. Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı da yedinci potansiyel çatışma olarak göstererek, kendisini Nobel Barış Ödülü'ne layık bir barış elçisi olarak tanıttı. Ancak bu iddiaların doğruluğu ve bahsi geçen savaşların doğası, birçok kişi tarafından sorgulanıyor.
Amerikan "Axios" haber sitesi, Trump’ın iddia ettiği bu çatışmaların çoğunun aslında tam anlamıyla çözülmediğini, ya da resmi bir barış anlaşması imzalanmadığını belirtti. Site, Trump’ın bahsettiği altı çatışmanın listesini Beyaz Saray’a göndererek doğrulama istedi. Beyaz Saray hem bu altı çatışmayı doğruladı hem de yedinci bir çatışma daha ekledi. Axios, bu çatışmaları şöyle sıraladı:
1. Mısır ve Etiyopya
Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Hedasi (Rönesans) Barajı nedeniyle Kahire ile Addis Ababa arasında diplomatik bir kriz yaşandı. Mısır, barajın su güvenliğini tehdit edeceğinden endişe ediyor.
Beyaz Saray, bu ihtilafın Trump tarafından önlendiğini iddia ediyor, her ne kadar savaş çıkmamış ve resmi bir barış anlaşması imzalanmamış olsa da. Trump, Mısır ile Etiyopya arasında savaş çıkmasını engellediğini öne sürüyor. Ancak Trump’ın “Mısır barajı havaya uçurabilir” şeklindeki açıklaması, Etiyopya tarafından savaş kışkırtıcılığı olarak değerlendirildi.
2. Ermenistan ve Azerbaycan
Trump döneminde, Ermenistan ile Azerbaycan arasında uzun süredir devam eden sınır çatışmalarıyla ilgili Beyaz Saray’da bir barış anlaşması imzalandı. Taraflar, aralarındaki çatışmalara son vermek ve iki ülke arasında “Trump Uluslararası Barış ve Refah Yolu” adlı bir ulaşım hattı kurmak üzere anlaştı.
3. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ruanda
İki ülke arasındaki sınır çatışmaları yıllardır sürüyor ve milyonlarca kişinin yerinden olmasına neden oldu. Haziran ayında Beyaz Saray’da bir barış anlaşması imzalandı. Ancak ardından Kongo ordusu ve Ruanda destekli M23 hareketi, karşılıklı olarak ateşkesi ihlal etmekle birbirini suçladı.
4. İran ve israil
ABD, soykırımcı israilin İran’a yönelik saldırılarını destekleyerek bazı nükleer tesisleri vurdu. Ardından Beyaz Saray, İran ve israil arasında bir ateşkes anlaşmasına aracılık etti. Ancak bu durumda ABD, çatışmanın taraflarından biri konumundaydı. Bu ateşkesin ardından çatışmanın tekrar başlaması olasılığı sürüyor.
5. Hindistan ve Pakistan
Trump, geçen yıl Hindistan ile Pakistan’ı ABD'nin ekonomik baskısını kullanarak derhal ve tamamen ateşkese zorladığını iddia etti. Ancak Hindistan, dış müdahaleyi reddetti ve Trump’ın bu konuda rol oynadığı iddiasını yalanladı.
6. Kamboçya ve Tayland
Haziran ayında Kamboçya ile Tayland arasında 5 gün süren sınır çatışmaları onlarca kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yerinden olmasına neden oldu. Malezya’da imzalanan ateşkes anlaşması, Trump’ın iki ülkeye ticari yaptırım tehdidiyle zorlandı. Ancak taraflar daha sonra karşılıklı saldırılarla anlaşmayı ihlal etti.
7. Sırbistan ve Kosova
Kosova 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan ise bu bağımsızlığı tanımıyor. Trump yönetimi, 2020 yılında "Washington Anlaşması" adı verilen sınırlı bir ekonomik anlaşmaya aracılık etti. Ancak bu anlaşma kısa ömürlüydü ve halen iki ülke arasındaki siyasi gerilim devam ediyor.




