ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti'nin önemli petrol depolama ve ihracat noktalarından Harg Adası’nı vurmasının ardından benzin fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor.
ABD benzin vadeli işlemleri, Orta Doğu’daki savaşın küresel petrol arzını ne kadar süreyle aksatabileceğine ilişkin endişelerin artmasıyla Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarak galon başına 3 doların üzerine yükseldi.
Çatışmaların üçüncü haftasına girmesiyle birlikte bölgedeki petrol altyapısı risk altına girerken Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalması küresel enerji piyasalarını baskı altında tutuyor. Geçtiğimiz cuma günü ABD, İran İslam Cumhuriyeti'nin petrol ihracatının yaklaşık yüzde 90’ının gerçekleştirildiği Basra Körfezi’ndeki stratejik noktalardan Harg Adası’ndaki askeri tesislere saldırı düzenledi. Washington ayrıca Tahran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere müdahale etmesi halinde adanın da hedef alınabileceği tehdidinde bulundu.
Öte yandan Trump yönetimi, boğazdan geçecek gemilere eşlik edilmesi için diğer ülkelerden destek talep etti, ancak bu konuda henüz resmi bir anlaşma sağlanmadı.
Küresel arz üzerindeki baskıya dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise pazar günü yaptığı açıklamada, benzeri görülmemiş büyüklükteki rezervlerden sağlanan petrolün Asya’da derhal kullanıma sunulacağını belirtti. Uzmanlara göre bölgedeki gerilim sürdükçe enerji piyasalarındaki dalgalanmanın devam etmesi bekleniyor.
TÜRKİYE'DE GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI
İstanbul Avrupa Yakası:
Benzin: 61.41 TL
Motorin: 65.91 TL
LPG: 30.49 TL
İstanbul Anadolu Yakası:
Benzin: 61.26 TL
Motorin: 65.76 TL
LPG: 29.89 TL
Ankara:
Benzin: 62.38 TL
Motorin: 67.03 TL
LPG: 30.37 TL
İzmir:
Benzin: 62.65 TL
Motorin: 67.31 TL
LPG: 30.29 TL




