İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Ankara’da medya temsilcileriyle bir araya gelerek hem iç güvenlik başlıklarına hem de yerel yönetimlere yönelik denetim süreçlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Çiftçi, Mansur Yavaş’ın görevde bulunduğu son 7 yılı kapsayan denetimlerde müfettiş raporları doğrultusunda 7 farklı başlıkta soruşturma izni verildiğini açıkladı. Süreçlerin rutin denetim mekanizmasının bir parçası olduğunu belirten Çiftçi, incelemelerin tarafsız şekilde sürdüğünü vurguladı.

Okul güvenliği

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki okul saldırılarını “menfur” olarak nitelendiren Çiftçi, güvenlik yaklaşımında değişime gidileceğini duyurdu. Okul güvenliğinin yalnızca asayiş değil, psikososyal boyutlarıyla birlikte ele alınacağını belirtti.

Bu kapsamda 81 ile genelge gönderilecek, okul çevreleri risk analizine göre yeniden değerlendirilecek
Giriş-çıkış saatlerinde kolluk görünürlüğü artırılacak ve vetruk alanlar, parklar ve internet kafelerde denetimler sıklaşacak

Ayrıca daha önce yılda iki kez yapılan “okul güvenliği” toplantılarının her ay düzenli yapılacağı açıklandı. Her okulda müdür, rehber öğretmen ve kolluk temsilcilerinden oluşan bir “güvenlik kurulu” kurulacak.

Çiftçi, akran zorbalığı, öfke kontrolü, dışlanma ve dijital risklerin yakından izleneceğini belirterek, okul ile bağı zayıflayan öğrenciler için özel izleme ve destek mekanizması kurulacağını ifade etti.

Bakan Çiftçi, sosyal medya ve dijital platformlarda suç ve şiddeti teşvik eden içeriklere karşı “sanal devriye” faaliyetlerinin artırıldığını açıkladı.

Verilere göre 2025’te 210 binden fazla hesap tespit edildi
2026’da şu ana kadar 86 binden fazla kullanıcı incelendi
Okul saldırıları sonrası yüzlerce provokatif hesap hakkında işlem başlatıldı
8 bini aşkın URL için erişim engeli uygulandı ve Telegram’da faaliyet gösteren 259 kanal kapatıldı

Muhabir: Mehmet Yaman