Kuzeybatı Avrupa’da bu bahar son derece kurak geçti ve Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne (C3S) göre Mayıs ayı, dünya genelinde şimdiye kadarki en sıcak ikinci Mayıs oldu.

Avrupa genelinde, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere birçok ülke son aylarda kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Yaz aylarında önemli miktarda yağış alınmazsa su sıkıntısı yaşanabileceğinden endişe ediliyor; çiftçiler ise mahsul kayıplarını rapor etmeye başladı bile.

Copernicus’un yeni verilerine göre, Mayıs 2025 dünya genelinde ortalama yüzey hava sıcaklığı 15,79°C olarak ölçüldü; bu, 1991-2020 Mayıs ayı ortalamasının 0,53°C üzerinde. Sanayi öncesi dönem olarak kabul edilen 1850-1900 ortalamasına göre ise 1,4°C daha yüksek. Bu durum, son 22 ayın 21’inde küresel ortalama sıcaklığın sanayi öncesine göre 1,5°C'nin üzerinde olduğu dönemi kısa süreliğine de olsa kesintiye uğrattı.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) bünyesindeki C3S direktörü Carlo Buontempo şöyle dedi:
"Mayıs 2025, 1,5°C'nin üzerinde geçen eşi benzeri görülmemiş uzunluktaki ay serisini sonlandırdı. Bu, gezegen için kısa bir nefes alma fırsatı sunsa da, iklim sisteminin devam eden ısınması nedeniyle yakın gelecekte 1,5°C eşiğinin yeniden aşılmasını bekliyoruz."

Kurak hava dünyanın birçok yerinde etkisini sürdürüyor. Mayıs 2025’te, Kuzey ve Orta Avrupa’nın büyük bir kısmında, ayrıca Rusya’nın güney bölgelerinde, Ukrayna ve Türkiye’de ortalamanın altında yağış kaydedildi. Kuzeybatı Avrupa’nın bazı bölgelerinde ise en az 1979’dan bu yana en düşük yağış ve toprak nemi seviyeleri görüldü.

Mayıs ayında ayrıca Kuzey Amerika’nın büyük bölümü, Afrika Boynuzu, Orta Asya, Güney Avustralya ile Afrika ve Güney Amerika’nın güney bölgelerinde de ortalamanın altında yağış gerçekleşti.

Copernicus’a göre, Mayıs ayında kuzeydoğu Atlantik’te deniz yüzeyi sıcaklıkları anormal derecede yüksek seviyelere ulaştı ve kaydedilen en yüksek seviyelere çıktı.

Muhabir: Hamza Durmaz