Yeni malzeme, sertleştiğinde yüksek yapısal dayanım sağlayarak sağlam konutların yapımını mümkün kılıyor ve aynı zamanda iş gücü ihtiyacını azaltıyor.
Bu çığır açan buluş, Tomsk Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirildi. Amaç, 7 metre yüksekliğe kadar ulaşan yapılar inşa edebilen ve geleneksel malzemeler kadar güçlü, hatta daha çevreci bir yapı karışımı oluşturmaktı.
Bilim insanları, “3D baskı, geleneksel inşaat yöntemlerine karşı umut verici bir alternatif. İşçi ve ağır ekipman ihtiyacını azaltarak sahada güvenliği artırıyor,” şeklinde açıklama yaptı.
Araştırmacılar, bu teknolojideki temel zorluklardan birinin, mürekkep olarak kullanılacak doğru karışımı bulmak olduğunu belirtiyor. Bu karışımın, pompalanabilir olacak kadar akışkan, aynı zamanda sertleştiğinde yüksek dayanım sağlayacak kadar da sağlam olması gerekiyor.
Bu yenilik, Rusya’nın “Öncelik 2030” programı kapsamında yürütülen “Yeni Yapı Malzemeleri Kimyası ve Mühendisliği” adlı stratejik teknoloji projesinin bir parçası olarak geliştirildi. Kullanılan hammaddeler arasında, dağ kayaçlarının öğütülmesinden arta kalan mermer talaşı ve termik santrallerde biriken kömür tozları yer alıyor. Bu malzeme şu anda üniversitenin endüstriyel ortakları tarafından kullanıma alınmış durumda.
Üniversitenin Mimarlık ve İnşaat Kuluçka Merkezi Başkanı Ekaterina Sorokina, bu yeni teknolojinin iki katlı, 20 x 8 x 14 metre boyutlarında yapılar inşa etmeyi mümkün kıldığını söyledi. Karışımda kum ve çimento gibi yerel hammaddeler kullanılıyor.
Sorokina şöyle devam etti: “Mermer talaşı ve kül, karışımın %10’unu oluşturuyor ve bu sayede ortaya çıkan yapı daha sağlam hale geliyor. Üstelik bu yapıların çevresel esnekliği, geleneksel malzemelerden yapılan yapılardan daha üstün.”
Ayrıca Sorokina, 100 saat içinde 100 metrekarelik bir binanın inşa edilebildiğini, karmaşık şekillerde parçalar, merdivenler, masa ayakları veya banyo havuzları gibi detayların da kolayca basılabildiğini belirtti.
Son olarak, “İç duvarlarda ikinci bir kaplamaya gerek kalmadan, doğrudan tasarım estetiğine uygun yüzey elde edilebiliyor,” dedi.





