Çin’in Gansu eyaletinde, endüstriyel kurşun boya ile renklendirilmiş yiyeceklerden dolayı 230’dan fazla anaokulu öğrencisinin zehirlenmesi olayının ardından altı kişi tutuklandı; okul, hastane ve yerel yönetimden yaklaşık 30 kişi hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.
Olay, bu ayın başlarında Gansu eyaletinde meydana geldi ve Çin’in en ciddi okul gıda güvenliği skandallarından biri olarak ülke çapında dikkat çekti. Gansu eyalet parti komitesi tarafından Pazar günü yayımlanan soruşturma raporunda, güvenlik ve denetim mekanizmalarındaki zincirleme ihmallerin yanı sıra, olayın üstünün örtülmeye çalışıldığı, yetkililere rüşvet teklif edildiği ve test sonuçlarının değiştirildiği tespit edildi.
Rapora göre, Tianshui kentindeki Brownstone Peixin Anaokulu'nun müdürü, okula daha fazla kayıt çekebilmek amacıyla çocuklara sunulan yiyeceklerin görünümünü “canlandırmak” istemişti. Okul aşçısı ise internet üzerinden gıda dışı kullanıma uygun olduğu açıkça yazılı olan endüstriyel boya pigmentleri satın alarak yemeklere ekledi. Bu pigmentlerden biri, yasal güvenli limitin 400.000 katı kurşun içeriyordu.
Daha önce okulun gıda boyası olarak güvenli ürünler satın aldığı ancak müdürün daha “parlak” renkleri tercih ettiği ortaya çıktı. İlk etapta 235 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Yerel medyaya göre bazı çocuklar mide ağrısı, bulantı yaşarken, bazılarının dişleri siyaha döndü. Son testlerde toplamda 247 kişi, aralarında okul personelinin de bulunduğu şekilde, yüksek kurşun seviyelerine sahipti.
Anaokulu müdürü dahil altı personel, bile isteye zehirli ve zararlı gıda sunmaktan dolayı tutuklandı. Okul, hastane ve yerel hükümette görevli 27 kişi hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.
Ancak Pazar günü yayımlanan rapor, sürecin hemen her aşamasında ağır hatalar ve kötü yönetim olduğunu gösterdi. Gansu Eyaleti Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) davayı aldıktan sonra ilgisiz kaldığı, örnekleri sağlık yönetmeliklerine aykırı şekilde topladığı ve test sonuçlarında büyük sapmalara neden olduğu belirtildi.
Tianshui İkinci Halk Hastanesi’nde ise en az iki çocuğun test sonuçlarının yasadışı şekilde değiştirildiği, kurşun seviyelerinin bilinçli olarak daha düşük gösterildiği bildirildi.
“Tianshui İkinci Halk Hastanesi ve laboratuvar bölümünde yönetim kaotikti, görev tanımları uygulanmamıştı, kalite kontrol eksikti ve personel yeterli eğitime sahip değildi.”
Raporda ayrıca, yerel eğitim dairesinin de lisanssız olarak faaliyet gösteren ve yüksek ücret talep eden anaokuluna göz yumduğu ve iki yıldır özel anaokullar üzerinde gıda güvenliği denetimi yapmadığı kaydedildi. Okulla bağlantılı olan büyük yatırımcılardan ve diğer şahıslardan, bazı yetkililerin rüşvet aldığına dair şüphelerin olduğu, Çin’in üst düzey yolsuzlukla mücadele organlarının çok sayıda yetkili hakkında inceleme başlattığı bildirildi.
Çocukların tedavi gördüğü ve ilk tedavi sürecinin ardından sadece bir çocuk hariç hepsinin taburcu edildiği, kurşun seviyelerinde ortalama %40 oranında düşüş sağlandığı belirtildi.




