İstanbul’un Ümraniye ilçesinde 28 Ocak’ta yaşanan olayda, 15 yaşındaki G.H.Ö’nün, aynı sitede yaşadığı ve aynı okula gittiği K.A.’yı darp ettiği ve elinde bıçakla kovaladığı iddia edildi. K.A.’nın kaçarak bir alışveriş merkezine sığındığı, güvenlik görevlisinin çocuğu saklayarak polisi aradığı öğrenildi.

Olayın ardından mağdur çocuk ve babası, İstanbul Anadolu Adliyesi’ne başvurarak şikayetçi oldu ve mahkemeden koruma tedbiri talep etti.

1 yıldır zorbalık iddiası

K.A. ifadesinde, yaklaşık bir yıldır G.H.Ö’nün zorbalığına maruz kaldığını belirtti. Kolluk beyanına göre, şüphelinin “sustalı” olarak tabir edilen bıçakla birden fazla kez tehditte bulunduğu, “Saplayayım şimdi bu bıçağı” diyerek bıçağı iki kez savurduğu ve tokat attığı aktarıldı.

Mahkeme kararında, mağdura yönelen şiddet riskinin “yoğun ve tedirgin edici boyutta” olduğu vurgulandı.

2 ay elektronik kelepçe ve 500 metre yasağı

Anadolu 2. Aile Mahkemesi, şüpheli hakkında 2 ay süreyle okul saatleri dışında konutu terk etmeme, elektronik kelepçe takılması, mağdur K.A.’ya 500 metreden fazla yaklaşmama kararı verdi.

Mahkeme, eylemlerin devamı halinde daha ağır tedbirlerin uygulanabileceği uyarısında bulundu.

“Emsal karar” değerlendirmesi

Mağdur ailenin avukatı Şule Mevrük, çocukların karıştığı dosyalarda hassasiyetin arttığını belirterek, verilen elektronik kelepçe ve ev hapsi kararının benzer olaylarda mağdurların korunması açısından önemli bir emsal teşkil edebileceğini ifade etti.

Mahkemeden “yeni kanun” vurgusu

Tedbir kararında, son dönemde çocukların suça sürüklenmesinin kamu vicdanını yaraladığına dikkat çekildi. Çocukları suça sürüklenmekten koruyacak yasal düzenlemelerin önemine işaret edilerek, mevcut mevzuatın da kamu barışını sağlama amacıyla hakimin takdir yetkisi çerçevesinde yeniden yorumlanmasının süreci hızlandırabileceği belirtildi.

Mağdurun babası H.A., güvenlik görevlisinin müdahalesi olmasa olayın daha ağır sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Anne Ö.A. ise yaşadıkları psikolojik travma nedeniyle destek alacaklarını ve şehir değiştirme kararı aldıklarını açıkladı.

Anne Ö.A., şüphelinin sosyal medyada ev adreslerinin yer aldığı bir evrakı paylaştığını da iddia ederek, yasal düzenlemelerin hızlandırılması çağrısında bulundu.

Kaynak: AA