Araştırmaya göre, diyetin %10 daha fazlasının UİG içermesi, 75 yaşından önce ölüm riskini %3 artırıyor.
UİG’ler arasında; paketlenmiş ekmekler, kekler, hazır yemekler gibi yüksek düzeyde işlenmiş ürünler yer alıyor. Çalışma, aralarında İngiltere, ABD, Kanada ve Brezilya’nın da bulunduğu 8 ülkeden diyet ve ölüm verilerini analiz etti.
En Yüksek Risk İngiltere ve ABD'de
İngiltere’de her yıl 17.781 erken ölüm, ABD’de ise 124.107 erken ölüm, ultra-işlenmiş gıdalara bağlı olarak gerçekleşiyor.
En yüksek oran ise %13.8 ile İngiltere’ye ait. ABD’de bu oran %13.7. Kolombiya, Brezilya ve Şili’de bu oran %4 ila %6 arasında.
Araştırmayı yöneten Dr. Eduardo Nilson, UİG’lerin yalnızca yüksek yağ, tuz ve şeker içeriğiyle değil, aynı zamanda yapay tatlandırıcılar, aroma vericiler, renklendiriciler ve emülgatörler gibi katkı maddeleriyle sağlığı tehdit ettiğini söyledi.
“Her %10 artışta ölüm riski %3 artıyor. Bu gıdaların endüstriyel işlemlerle nasıl dönüştürüldüğü, sağlığı çok yönlü şekilde etkiliyor.”
Araştırmacılar, hükümetleri UİG’lere yönelik vergi uygulamaya, okul ve iş yerlerinde satışlarını sınırlamaya ve pazarlama üzerindeki denetimi sıkılaştırmaya çağırdı. Çünkü bu gıdalar sadece kansere ve kalp hastalıklarına değil, 75 yaşından önce ölüm riskine de doğrudan katkı sağlıyor.





