Araştırma, Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü'nden Annika Santalahti ve ekibi tarafından yürütüldü.
Kadınlarda, en yüksek tuz tüketim grubunda olanlar, genel obeziteye yakalanma ihtimali bakımından 4.3 kat, karın (abdominal) obezitesine yakalanma ihtimali bakımından ise 3.4 kat daha fazla risk taşıyor.
İdrar örnekleri ile yapılan analizlerde bu risk oranı daha da artarak genel obezitede 4.8 kata ulaştı.
Erkeklerde, sodyum alımının obeziteyle bağlantısı benzer yönde olsa da, bazı veriler istatistiksel anlamda daha zayıf; ancak idrarda sodyum oranı baz alındığında, genel obezite riski 6 kat, karın obezitesi riski ise 4.7 kat daha yüksek bulundu.
Araştırma, Finlandiya genelinden 18 yaş üzeri 5.000’den fazla bireyin dahil olduğu Ulusal FinHealth 2017 verilerine dayanıyor.
Katılımcıların günlük tuz alımı hem beslenme anketleriyle hem de spot idrar örnekleriyle ölçüldü.
Ortalama tuz alımı, kadınlarda günde 9 gram, erkeklerde ise 12 gramı geçti. Bu değerler, DSÖ'nün önerdiği 5 gramlık günlük sınırın iki katı.
Neden Tuz Obeziteyle İlişkili?
Araştırmacılar, yüksek tuz tüketiminin tokluk hormonları salgısını değiştirebileceğini, bağırsak mikrobiyotasını etkileyebileceğini ve vücut kompozisyonu üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirtiyor.





