• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...

İslam’ı hayat nizamı olarak yaşayan ve onun devlet nizamı olmasını isteyen herkes için ilham kaynağı olan Şehid Hasan El Benna’nın tavsiyeleri hareket mensubu her Müslüman’a desatir-i hayat olmalıdır.

Ezberlemekte fayda var kanaatimce…

1) Allah’ın kitabından bir cüzden az olmayan günlük bir virdin olsun. Kur’an’ı bir aydan fazla ve üç günden az olmayacak bir sürede hatmetmeye çalış.

2) Siyer kitaplarını ve Selefin tarihini vaktin elverdiği ölçüde oku. Peygamberimizin hadislerinden çok oku ve en az kırk hadis ezberle.

3) Cesaret ve büyük bir dayanma gücüne sahip ol. Cesaretin en faziletli olanı da hakkı haykırmak, sır saklamak, hatasını itiraf etmek, insanların hakkını vermekte insaflı olmak ve hiddet anında nefsine hâkim olmaktır.

4) Devamlı vakarlı ol ve ciddiyeti tercih et. Vakar seni, doğru şakadan ve tebessümden de alıkoymasın.

5) Çok hayâlı ve ince şuurlu ol, iyilik ve kötülüklerden çok etkilen. Birincisine sevin ikincisine üzül. Zillet, yaltaklanma, yağcılık derecesine varmadan mütevazı ol. Devamlı mertebenden azını iste ki ona ulaşasın.

6) Çok faal ol, umuma ait hizmetlerde yetişkin ol. Başkalarına bir iş sunabildiğin zaman mutluluk ve sevinç hisset.

 7) Okuma ve yazmanı sağlamlaştır. Müslüman Kardeşlerin risale, gazete ve dergilerini çokça mütalaa et.

8) Malının bir kısmı ile davaya katıl, üzerine farz olan zekâtını cemaate ver. Gelirin ne kadar az olursa olsun, ondan fakir ve yoksullara bir hak ayır.

9) Hayatın bütün görüntülerinde elinden geldiği kadar İslami örf ve adetleri yaşatmaya, yabancı adetleri yok etmeye çalış. Mesela selamlaşma, dil, tarih, kılık, kıyafet, ev eşyası, üzülme, sevinme bütün bunlarda sünneti takip et.

10) Gayri İslami bütün mahkeme ve hükümlerden, İslami fikrinle çatışan kulüp, gazete, okul ve kuruluşlardan tamamen ilişkini kes.

11) Devamlı kalbinde cihad etme niyetini ve şehid olma sevgisini taşı, gücün yettiğince bunlara hazırlan.

12) Durmadan tövbe istiğfar et. Küçük büyük tüm günahlardan sakın. Uykudan evvelki bir müddeti nefsini muhasebeye ayır. Zamanını değerlendir. Çünkü vakit hayattır. Boşa vakit geçirme. Şüpheli şeylerden kaçın ki harama düşmeyesin.

13) Mensup bulunduğun ketibenin mensuplarını iyice tanı ve kendini tanıt. Sevgi, takdir, yardım ve tercih gibi kardeşlik haklarını mükemmel bir şekilde yerine getir ve onların toplantılarına katıl. Kahir bir özrün olmadıkça toplantılarından geri kalma. Muamelelerinde devamlı onları kendine tercih et.

14) Özellikle emredildiğin zaman bağlantılı olduğun ve düşüncene yararı olmayan tüm kuruluşlardan ilişkini kes.

15) Her yerde davanı yaymaya çalış, önderlik senin her hallerine vakıf olmalıdır. Önderliği direkt etkileyen bir işi danışmadan yapma.

16) Sürekli Cemaatle ruhen ve amelen bağlantılı ol ve kendini daima kışlasında emir bekleyen bir asker gibi kabul et.