• DOLAR 34.599
  • EURO 36.262
  • ALTIN 2968.19
  • ...

Kamuda tasarruf konusu en önemli gündemlerimizden biri oldu son dönemlerde. Hayatımızın her alanını olumsuz etkileyen bu tedbirler en olmaması gereken yerde yani eğitimde kendini iyiden iyiye hissettiriyor.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de yaygın eğitim faaliyetleri yürütülmektedir. 

Yaygın eğitim, örgün eğitimin dışında farklı sertifika programları ve mesleki eğitimler başta olmak üzere küçük büyük demeden her yaş grubundan vatandaşların faydalandığı verimli bir süreçtir.

Ülkemizde başta Halk Eğitimi Merkezleri ve bunlara bağlı olacak şekilde birçok kamu kuruluşunda her yıl binlerce farklı kurs açılmakta bunlarda çocuk veya yetişkin her yaş grubundan insan kendini geliştirici çalışmalara katılmaktadır.

Beşikten mezara eğitim anlayışının olduğu yaygın eğitim, aslında eğitim sisteminin vazgeçilmez bir parçası olduğu gibi iş gücü anlamında da birçok alana katkı sağlamaktadır. Ne yazık ki bu kapsamda açılan ve eğitime önemli katkısı olan bu kurslar bıçak gibi kesildi.

Okullarda olduğu gibi yaygın eğitinde de tasarruf nedeniyle ciddi sıkıntılar baş göstermeye başladı. Hayat boyu öğrenme kapsamındaki kurslarda tasarruf nedeniyle yazın sonlarından itibaren kota uygulamasına geçildi.

Okullarda yapılan eğitim kadar ilgi gören bu kursların açılmasının tasarruf tedbirleri nedeniyle kısılması (ki neredeyse yok denecek kadar az açılması) eğitim sistemine ve ülkenin iş gücü eğitim programlarına büyük zararlar vermekte, bu da eğitimde kalıcı hasarlara yol açmaktadır.

Bu tür sıkıntıların dışında çok önemli bir konu da burada görev yapan ve yaptıkları bu görevlerle evlerine ekmek götüren usta öğreticilerin ekonomik olarak çok ciddi sorunlar yaşamasıdır.

Halk eğitim merkezlerine bağlı kurslarda ücretli öğreticilik yaparken zaten ciddi sıkıntılar yaşayan usta öğreticiler kursların kesilmesiyle beraber çok zor günler geçirmektedir. Ne medyada ne de kamuoyunda pek dile getirilmeyen bu sorun, geçimini bu işten sağlayan yüz binlerce aile için büyük bir felakete dönüşmektedir.

Cumartesi günü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni Öğretmenlik Meslek Kanununda birçok konuda olduğu gibi maalesef usta öğreticiler konusunda da herhangi bir çözüm bulunmamaktadır. 

Bakanlığın Hayat Boyu Öğrenme kapsamındaki bu kursları açmaması nedeniyle kendilerini bir anda kapının önünde bulan usta öğreticilerin problemleri bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.

Başta statü ve tam sigorta olmak üzere, kurs açma problemleri, zamanında ödenmeyen ücretleri, izin hakları, tatil günlerindeki ek ders ücretlerinin ödenmesi ve daha birçok sorunları ivedi olarak çözülmesi gereken usta öğreticiler şu an evlerine ekmek götürememektedir.

Eğitimin, Hayat Boyu Öğrenme dahil bütün alanlarında tasarruf tedbirleri uygulaması derhal son bulmalıdır. Hükümet bu konuda yol açtığı yıkıma bir an önce dur demelidir.