• DOLAR 35.407
  • EURO 36.413
  • ALTIN 3030.92
  • ...

Her dönemin en çok dile getirilen problemlerindendir çocukların okuma alışkanlığı konusu. Ancak zaman ilerledikçe okumanın önemi azalmamakta, gittikçe artmaktadır.

Okuma alışkanlığının birçok faydası var. Okuma, bilgi edinmenin en etkili yollarından biridir. Beyni aktif tutar ve zihinsel egzersiz sağlar, bu da bilişsel becerileri geliştirir. Dil becerilerini geliştirmesinin yanı sıra kelime dağarcığını da geliştirir okuma alışkanlığı.

Hafıza gelişimiyle beraber kişisel gelişime de katkıları olan okuma alışkanlığının zihinsel gelişime ve duygusal gelişime de çok ciddi katkısı var.

Dijital çağın ortaya çıkardığı en büyük problemlerden biri olan odaklanma ve dikkat dağınıklığının da çözümünde ve konsantrasyon problemlerinin giderilmesinde de okumanın faydası bulunmaktadır.

Okumanın faydalarını saymaya bu günkü yazımız yetmez ama bilmemiz gereken en önemli şey bin dört yüz yıl önce ilk vahiydeki emir olan okumanın önemi zaman geçtikçe daha da artmaktadır.

Okumak çok önemli ve her anne babanın dile getirdiği bir problem. Ebeveynlerin geneli çocuğunun kitap okumadığıyla ilgili dert yanar ama ilginçtir aynı velilere kendilerinin ne kadar okuduğu sorulursa cevabı kocaman bir hiçtir.

Günümüzde okuma alışkanlığı kitap okumanın çok ötesinde çoğunlukla dijital mecralara kaymaktadır. Dijital mecralar da bilgi deryası olmakla beraber dipsiz bir kuyu gibi olumsuz bilginin de kaynağıdır. Bu alandaki okumayı engellemek gibi bir imkanımız olmadığı gibi bu mecradaki okuma gittikçe hayatımızda daha çok yer edinmektedir. Dijital okuryazarlık arttıkça matbu gazete, dergi ve kitapların sayısı azalmaktadır.

Çağımız bilgiye erişimin en kolay olduğu çağdır ama ne yazık ki bu durum, yanlış bilginin de en rahat yayıldığı çağ olmasına sebep olmaktadır. Bilgi bombardımanının yoğun olduğu çağımızda okumanın önemi çok artmakla beraber önemi artan bir durum da doğru okuma alışkanlığı kazanmaktır.

Çocuklara okuma alışkanlığının yanı sıra doğru okuma alışkanlığı kazandırmamız gerekiyor ve bunu yapabilmek için öncelikle bizim okuma alışkanlığı kazanmamız gerekmektedir. Durum bu iken ilk yapmamız gereken şey “ben ne kadar okuyorum” sorusunu kendimize sormak ve buna olumlu bir cevap verene kadar sürekli okumaktır.

Kitap okuma alışkanlığı tehditle değil sevdirerek kazandırılmalıdır. Kitap okuma çocuğa bir ceza olarak değil, bir ödül olarak verilmelidir.

Çocuğun ilgi alanları dikkate alınmalı ve yapılan okumalar üzerine sohbet edilmelidir. Çocuğun edindiği bilgiler ilgiyle dinlenmelidir.

Kitap, dergi ve gazete satın alma alışkanlığı hayatın bir parçası haline getirilmelidir.

Dijital cihazların kullanımını çocuk için azaltırken aynı şeyi kendimiz için de yapmalı ve telefon, tablet, bilgisayar ya da televizyon kullanımımızı azaltmalıyız. Çocuğun ihtiyaç halinde bilinçli bir şekilde kullanımını sağlamak için öncelikle kendimiz bu cihazları bilinçli kullanmayı öğrenmeliyiz. Ve bu mecradaki okumaları bilinçli bir şekilde yapmalıyız.

Ve en önemlisi çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için öncelikle bu alışkanlığı kendimiz kazanmalıyız.